A járvány ellenére is nagyon jó számokat hozott az OTP

Hírek2021. márc. 5.Sz.A.

Egyetlen negyedév alatt közel 72 milliárd forintos eredményt tudott összehozni az OTP a tavalyi utolsó évben. Az éves eredmény negyedével csökkent, a lakossági hitelek közel fele, a vállalatoké negyede választotta a hitelmoratóriumot. A lakossági hitelek és betétek állománya is jelentősen nőtt. Három új akvizíció van tervben - hangzott el az OTP mai sajtótájékoztatóján.

Stabil portfólióminőség és tőkehelyzet mellett éves szinten 310 milliárd forint nyereséget (260 milliárd forint számviteli eredményt) ért el tavaly az OTP, ami 26 százalékos csökkenést jelent az előző évhez képest - mondta el Csányi Sándor, a bankcsoport vezetője az OTP mai sajtótájékoztatóján.

Tavaly az utolsó negyedévben 71,5 milliárd forint ereményt mutatott fel a bank, ami az elemzői várakozásoknak megfelelőnek mondható.

A működési költségek tavaly 5 százalékkal emelkedtek, a bank összesen 7,5 milliárd forintot költöttek egészségügyi védekezésre. Csúcsidőben ötezren dolgoztak otthonról, több mint százezer tesztet végeztek el, többek között ennek is köszönhető, hogy a dolgozók körében az átlag törtrésze volt a fertőzöttek aránya.

Csányi Sándor kiemelte, hogy a 2019-es hat bankvásárlás után sikeresen lezajlottak az integrációk, a szerb bank esetében pedig tavaszra várható ennek a befejezése, ami a terveknek megfelelően halad.

A bank digitalizációja felgyorsult, a Smartbank ügyfelek száma 1,3 millióra emelkedett, a postai csekkek QR-kóddal fizetése pedig ötszörösére nőtt, összességében a digitálisan aktív OTP lakossági ügyfelek száma 18 százalékkal bővült.

A betétek állománya 13 százalékal emelkedett a bankcsoportban, ezen belül a magyarországi részlegnél a betétek 18 százalékkal nőttek.

A jelzáloghitelek folyósítása 314 milliárd forintot tett ki, ami 15 százalékos emelkedést jelent, ebből 257 millárd forintot tett ki a babaváró hitel állománya, ami 23 százalékos növekedést könyvelhetett el.

A személyi hitelek állománya 15 százalékkal, 338 milliárd forinttal emelkedett.

Csányi Sándor kiemelte, hogy tavaly 55 százalékkal nőtt a mikro, kis- és középvállalkozások hitelállománya, aminek jelentős része a Növekedési Hitel Program Hajrá konstrukciónak köszönhető (404 milliárd forint).

A közép és nagyvállalatok hitelezése nyolc százalékos növekedést mutatott a tavalyi évben.

Az MNB kifejezetten jó teljesítményt nyújtott a válságkezelésben - fogalmazott Csányi Sándor, kiemelve többek között az NHP Hajrá és a Növekedési Kötvény Programok keretének emelését.

A hitelmoratóriummal kapcsolatban elmondta, hogy a lakosság hitelek 48 százalékánál, a vállalatinál pedig 25 százaléknál éltek a moratórium lehetőségével.

A bankcsoport lehetséges új bank-akvizícióira vonatkozóan hangsúlyozta, hogy jelenleg három országban folytatnak tárgyalásokat, ezek közül az egyikben már jelen van az OTP.