Garantiqa: Ezermilliárd felett a kezességvállalási portfolió

Hírek2020. okt. 1.H. É.

Kiemelkedően fontos szerepe van a koronavírus járvány kedvezőtlen gazdasági hatásainak kezelésében, a nehéz helyzetbe kerülő hazai kkv-k megsegítésében az intézményi kezességvállalásnak, ezt mutatja, hogy példátlan dinamikájú bővülést ért el az elmúlt időszakban az MFB Csoporthoz tartozó Garantiqa Hitelgarancia Zrt.

A Garantiqa Hitelgarancia Zrt. kezességvállalási portfoliója 1000 milliárd forint fölé emelkedett szeptember végére. Ez 31 százalékos növekedésnek felel meg az egy évvel ezelőtti adatokhoz képest – mondta Búza Éva vezérigazgató a cég sajtótájékoztatóján. Közölte: a Garantiqa kezességvállalási aktivitásának további biztosítása érdekében az államot megillető tulajdonosi jogokat gyakorló MFB Zrt 10 milliárd forintos tőkeemelés hajt végre.

Bár a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. évek óta dinamikus növekedést ér el, az idei kiemelkedő aktivitás elsősorban a koronavírus járvány okozta gazdasági krízis kezelésére kidolgozott garanciakonstrukcióknak köszönhető. A kifejezetten a Covid-19 kedvezőtlen gazdasági hatásainak enyhítése érdekében elindított Krízis Garanciaprogramban szeptember végéig 5769 szerződéssel 253 milliárd forintnyi hitelt helyeztek ki. Ez az 500 milliárdos, felülről nyitott keret 45 százalékos kihasználtságát jelenti, és mint Búza Éva jelezte: a banki partnerek körében végzett felmérésük szerint a Grantiqa Krízis Garanciaprogram igénybevételére jelentős, 530-630 milliárdos igény mutatkozik az év végéig.
Ami az eddig igénybevett, a programhoz kapcsolódó hiteleket illeti, a kezességvállalások döntő hányada, majdnem 90 százaléka mikro- és kisvállalkozásokhoz kapcsolódik. Az átlagos induló hitel összege 42,6 millió forint, az átlagos induló garancia összege pedig 37,6 millió forint.
A vezérigazgató hozzátette: a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. kezességvállalási konstrukciói számos finanszírozási program mögött ott állnak annak érdekében, hogy segítsék a vállalkozások forráshoz jutását. Így a kezességük éppúgy igénybe vehető a Magyar Nemzeti Bank NHP fix és NHP Hajrá! programjában, mint a Széchenyi Kártya programban, az MFB refinanszírozott hiteleinél, vagy a pénzintézetek saját piaci hiteleinél. A kisebb összegű hitelek esetében a Széchenyi Kártyaprogram termékei a meghatározóak, a kezességvállalásokhoz kapcsolódó hitelügyletek 84,3 százaléka NHP-forrásból refinanszrozott.

A vezérigazgató emlékeztetett: a garanciák kiemelten fontosak, ha bizonytalan a gazdasági környezet, hiszen a bankok számára ez csökkenti az ügyfél fizetőképességének a kockázatát. A garanciaprogramok a kockázatmegosztás révén nagymértékben hozzá tudnak járulni ahhoz, hogy a vállalatok – és különösen a kkv-k – a romló gazdasági környezet ellenére is hitelhez jussanak, és a hitelezési feltételek se szigorodjanak túlzott mértékben. Számos vállalkozás számára a garanciakonstrukciók jelentik a hitelekhez, beruházásokhoz, ezen keresztül akár a túléléshez, az újrainduláshoz aztán pedig a fejlődéshez vezető utat.
A Garantiqa Krízis Garanciaprogram keretében a mikro,- kis-, és középvállalkozások, továbbá nagyvállalatok folyószámlahiteleikhez, forgóeszköz- és beruházási hiteleikhez vehetik igénybe a 90 százalékos mértékű állami garanciavállalást.

Az igénybe vett hitelek maximális összege nem haladhatja meg a vállalat által kifizetett éves bérköltség és járulékok költségének kétszeresét, vagy a 2019-es árbevételük 25 százalékát. Ugyanakkor indokolt esetben a hiteligénylő kkv 18 hónapnyi likviditási igényének megfelelő mértékű, vagy a hiteligénylő nagyvállalat 12 hónapnyi likviditási igényének megfelelő mértékű finanszírozás nyújtható. Az egy adósnak nyújtott maximális kezességvállalás mértéke elérheti akár az 5 milliárd forintot is, ami már a nagyvállalatok hitelhez jutásában is komoly segítség lehet.

A Garantiqa kezességvállalási portfoliója 2020-ban várhatóan 536,9 milliárd forinttal emelkedhet, ami 69 százalékos növekedés az előző évhez képest.