Az EU nem tárgyalja újra az észak-írországi jegyzőkönyvet

Hírek2022. jún. 14.MTI

Az Európai Unió nem fogja újratárgyalni a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltétel-rendszeréhez kapcsolódó észak-írországi jegyzőkönyvet, erre a kényes, hosszú időn át tárgyalt megállapodásra az EU nem talál működőképes alternatív megoldást - jelentette ki Maros Sefcovic, az Európai Bizottság intézményközi kapcsolatokért felelős tagja hétfőn.

Maros Sefcovic arra reagálva, hogy a brit kormány hétfőn új jogszabályt javasolt, amely egyoldalúan módosítaná az észak-írországi kereskedelmi szabályokat, azt mondta: a jegyzőkönyv bármilyen újratárgyalása jogbizonytalanságot okozna az észak-írországi emberek és vállalkozások számára. Ezen okok miatt a jegyzőkönyv újratárgyalása nem reális elképzelés - közölte.

"Komoly aggodalommal vesszük tudomásul az Egyesült Királyság kormányának mai döntését, miszerint olyan jogszabályt terjeszt elő, amely elutasítja a jegyzőkönyv alapvető elemeinek alkalmazását. Az egyoldalú fellépés árt a kölcsönös bizalomnak"

- fogalmazott.

Közölte: az Európai Unió jó és stabil kapcsolatot kíván kialakítani az Egyesült Királysággal, mint olyan partnerrel, ahol a jogállamiság fenntartása szintén elengedhetetlen. A két fél kapcsolatainak a brit uniós kilépésről rendelkező megállapodások tárgyalása, majd ratifikálása során tett jogilag kötelező erejű kötelezettségvállalások teljeskörű tiszteletben tartásán kell alapulnia - húzta alá.

Az Európai Unió célja mindig a jegyzőkönyv végrehajtásának biztosítása lesz. Az Egyesült Királyság egyoldalú fellépésére adott uniós válasz arányos lesz, és tükrözni fogja ezt a célt - emelte ki.

Sefcovic közölte: az EU első lépésként fontolóra veszi az Egyesült Királyság ellen 2021 márciusában indított kötelezettség-szegési eljárás folytatását, amelyet a konstruktív együttműködés szellemében függesztett fel annak érdekében, hogy teret nyisson a közös megoldások keresésének. Az Egyesült Királyság egyoldalú fellépése ellentétes ezzel a szellemmel - mondta.

Az Európai Bizottság fontolóra fogja venni továbbá új kötelezettség-szegési eljárások indítását, amelyek megvédik az uniós egységes piacot azoktól a kockázatoktól, amelyeket a jegyzőkönyv megsértése jelent az uniós vállalkozások, valamint az uniós állampolgárok egészsége és biztonsága számára - mondta.

Az uniós biztos emellett bejelentette: a brüsszeli testület hamarosan bemutatja a jegyzőkönyv rugalmas végrehajtására vonatkozó javaslatát, amely azt fogja bizonyítani, hogy léteznek megoldások az észak-írországi vállalkozások és emberek által felvetett kérdésekre.Az EU felszólítja az Egyesült Királyság kormányát, hogy működjék együtt a közös megoldások megtalálására - tette hozzá az uniós biztos.

Az Európai Unió és London vitája abból ered, hogy a Brexit-megállapodáshoz fűzött, 64 oldalas jegyzőkönyv értelmében az Egyesült Királysághoz tartozó Észak-Írország a Brexit után is harmonizált viszonyrendszerben maradt az Európai Unió egységes belső piacával és vámuniójával. Így viszont a Nagy-Britannia és Észak-Írország közötti áruforgalmat eseti ellenőrzéseknek kell alávetni annak megakadályozására, hogy Észak-Írországból Írországba - vagyis az uniós egységes piacra - ellenőrizetlen termékek kerüljenek be. Ez a megoldás az ára annak, hogy ezeket az ellenőrzéseket nem Észak-Írország és az Ír Köztársaság határán kell elvégezni.