Ocsúdnak a Brexitből: a kelet-európaiak most már hiányoznak a briteknek

Elemzések2022. feb. 17.D.J.

Vannak cégek, akik most, hogy az uniós polgárok egy része eltűnt a szigetországból már csak trükkökkel tud dolgozókat szerezni.

Egy brit vállalat, amely munkaerővel látta el az angol borászatokat a Brexit után kénytelen volt szembesülni azzal, hogy a román dolgozóik eltűntek. Szakképes bevándorlók híján elkezdtek toborozni a helyi lakosság körében. Az álláshirdetéseikre végül mindössze 50 ember válaszolt.

Ebből csak 20 küldte el nekik a szükséges papírokat.

Amikor tavaly eljött az aratás ideje, végül öt ember vette fel a munkát és közülük egyetlen egy volt, aki az ősz folyamán nem mondott fel. Egy 60 éves nő.

Úgy tűnik, hogy képzett és produktív emberek nincsenek az Egyesült Királyságban

foglalta össze az Euronews-nak a tapasztalatait a cég vezetője, aki a neve elhallgatását kérte. A Tanulás és Munka Intézet vezetője Stephen Evans becslése szerint, ha a járványra és a Brexitre nem került volna sor, akkor Nagy-Britanniában most 1,1 millióval több munkás dolgozna.

Mióta az Egyesült Királyság kilépett az Unióból, több uniós állampolgár, köztük rengeteg kelet-európai hagyta el az országot. A számuk százezrekben mérhető.

Egy brit építőipari cég vezetője Azad Azam a France24-nek azt mondta, hogy az alapján amit hallanak sok román például miután hazament az ünnepekre, úgy döntött, hogy nem Angliába megy vissza dolgozni, hanem inkább másutt próbál szerencsét.

A becslések szerint most csak az élelmiszeriparban 170 ezer ember hiányzik, de az építőiparban is úgy 42 ezer betöltetlen állás van a szigetországban. Az egyik legnagyobb gondban az állattartók vannak. Az év elején a disznótenyésztők arról adtak számot, hogy

a munkaerőhiány miatt a leszerződött élőhús mennyiségnek csak az 50 százaléka került a feldolgozókhoz.

Egy londoni taxi-szolgáltató, a Lengyelországból érkezett Krzystof Dworny most úgy látja, hogy Nagy-Britannia kétségbeesetten próbál külföldről munkaerőt szerezni. „Segítségre van szükségük, mert süllyednek. De amint megkapják, amit szeretnének úgy fogják megköszönni, ahogy mindig is szokták: „Húzz el az országunkból”

A briteket most az ág is húzza: ha nem lett volna a Brexit a munkaerőpiac egyébként is bajban lenne, mivel a pandémia miatt rengeteg 50-es éveiben járó dolgozó idő előtt nyugdíjba ment. Az Uniós kilépés és a kelet-európai dolgozók kivándorlása szinte csak olaj volt a tűzre.

A mostani helyzet egy ponton kísértetiesen hasonlít azokra az állapotokra, amik a középkori nagy pestis-járvány után álltak be.

Mivel a dolgozók száma akkor is megcsappant és a munkások rájöttek, hogy mennyit érnek, annak idején a bérek látványosan elkezdtek nőni. Egy brit kutatási és tanácsadó központ az Institute for Employment Studies vezetője Tony Wilson szerint most is óriási a nyomás a munkáltatókon, hogy bért emeljenek. De minden bizonnyal ez azzal fog járni, hogy a munkaórák is növekedni fognak. Ráadásul, ha valaki kiesik nem fognak úgy sietni az új ember toborzásával.

Mindenesetre azok a kelet-európaiak, akik az Egyesült Királyságban maradtak van, hogy a Brexit miatt akkor is új nehézségekkel szembesülnek, ha egyébként a letelepedési kérelmüket elfogadták.

Amikor állásra jelentkeznek, vagy jelzáloghitelt akarnak felvenni, esetleg egészségügyi ellátásban akarnak részesülni, akkor igazolniuk kell a bevándorlási státuszukat. Csakhogy ezt kizárólag digitális úton lehet megtenni, ami egy bevándorlókat segítő szervezet lengyel munkatársa Krzysia Balinska szerint olykor fennakadásokat okoz.

Például határátkelésnél gond lehet, ha a digitális iratok nincsenek szinkronban az állampolgár papírjaival. Van, akiknél emiatt megtiltják a belépést.

Az emberhiányt mindenesetre az utóbbi hónapokban néhány cég trükkösen kezelte. A borászatoknál például tavaly kitalálták, hogy a borkedvelőknek meghirdetik, hogy kivehetik a részüket a szőlő betakarításból cserébe kapnak egy jó ebédet és egy palack bort. Erre az exkluzív élményre többen is vevőek voltak. Így több társaság is sikeresen szerzett önkénteseket, akiknek végül az ital és a koszt mellett egy fontot se kellett fizetni.