Az EU túlzó környezetvédelmi követelményei miatt élelmiszerhiány lehet Európában?

Hírek2022. jún. 9.Sz.A.

Az európai szélsőséges környezetvédők túlzott előírásokat szabnának az uniós gazdáknak, amelyek teljesíthetetlenek. Összességében az európai agrárium termelésének csökkenéséhez, áremelkedéshez, és élelmiszerimporthoz vezetnének - hangzott el a világ legnagyobb független agrárszervezetének budapesti közgyűlésén.

Az ukrajnai háború, a magas energiárak, az infláció és az ellátási láncok mellett az Európai Bizottság környezetvédelmi szigorításai is próbára teszik az európai gazdákat - hangzott el a Gazdálkodók Világszervezetének (WFO, World Farmers' Organisation) budapesti közgyűlésén.

A római székhelyű WFO-t 2011-ben hozták létre, szorosan együttműködik az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezetével (FAO), és jelenleg a világ legnagyobb független agrárszervezetének számít.

Az Európai Unióban szélsőséges környezetvédők olyan előírásokat próbálnak elfogadtatni az uniós gazdákkal, amelyek a valóságban kivitelezhetetlenek

- hangsúlyozta Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárkamara (NAK) elnöke a rendezvényen tartott beszédében.

Mint mondta, az úgynevezett Európai Zöld Megállapodás, se nem zöld, se nem megállapodás: a környezeti terheket nem csökkenti, és nincs is mögötte egyeztetéseken alapuló egyetértés.

Az előírásokat ráadásul hatástanulmányok nélkül próbálják ráerőszakolni a gazdákra.

Az előírások szerint a magyar gazdáknak is

  • 50 százalékkal kellene csökkenteni a növényvédő szerek alkalmazását,
  • 20 százalékkal a műtrágya használatot,
  • az állattartóknak pedig 50 százalékkal kellene visszafogniuk az antibikumok használatát.
  • Emellett az ökológiai gazdálkodást háromszorosára kellene megemelni.

Mindez több, független kutatóintézet szerint is kivitelezhetetlen, az élelmiszerek árának emelkedéséhez és élemiszerhiányhoz vezetne.

Összességében a Zöld Megállapodás végrehajtásával Európa agrárimportra szorulna, mert kevesebb lenne az európai termelés

- tette hozzá Győrffy Balázs.

Kiemelte, hogy az Európai Bizottság most már a támogatások blokkolásával is zsarolhatja a gazdákat, ha az úgynevezett stratégiai tervbe nem veszik be a "megállapodás" főbb pontjait.

Mindez ráadásul egy olyan időszakban zajlik, amikor az orosz-ukrán háború súlyos élelmiszerválságot idézhet elő több területen, így például Észak-Afrikában.

- A koronavírus járvány miatti lezárások, és az ellátási láncok megszakadása pedig megmutatta, milyen nagy jelentősége van a nemzeti termelésnek, és az önellátás képességének, valamint a termelési láncok lerövidítésének - fogalmazott a NAK elnöke. 

- A 21. század nagy kihívásai – a népességnövekedéstől a klímaváltozáson át a járványokig – mind arra ébresztik rá az embereket, hogy a biztonságos élethez elegendő mennyiségű és minőségű élelmiszerre van szükség - fogalmazott Győrffy Balázs.

"Nem lehet éhezés az orosz-ukrán háború miatt"

A közgyűlésen új vezetőket is választott a Gazdálkodók Világszervezete, a World Farmers Organization.

A frissen megválasztott elnök, a francia Arnold Puech d'Alissac arra hívta fel a figyelmet, hogy egyre fontosabb a fiatalok bevonása az agráriumba a generációváltás okozta problémák miatt. Kitért az ukrán búzaexport blokkolása miatti problémákra, mint mondta,

az ukrán silókban betárolt gabonára óriási szüksége van több közel-keleti és észak-afrikai országnak is.

Az Ukrajnában rekedt gabona evakuálására az ukrán tengeri kikötők orosz lezárása miatt van szükség.

A szállítmányok vasúti kimentését jelentősen nehezíti, hogy az ukrajnai vasút nyomtávolsága eltér a környező uniós országokétól. A szállítmányokat tehát a határokon át kellene rakodni, ami infrastrukturális és kapacitási korlátokba ütközik.

A kérdésben Törökország már korábban felajánlotta a segítségét, miszerint a Fekete-tengeren török hajók segítségével bonyolítanák le a gabona szállítását.

A WFO elnöke beszédében hangsúlyozta, hogy "nem lehet éhezés a háború miatt", a háborús feleknek minél hamarabb tűzszüneti megállapodást kell kötniük, és a gabonaszállítmányokat nem lehet blokkolni. 

Az európai agrárszektorral kapcsolatban kifejtette: a nők szerepe egyre nagyobb, minél szélesebb körű bevonásuk kulcskérdés.

A független agrárszervezet konferenciája kedden kezdődött Budapesten.

A több mint 50 országból érkező küldöttek a mezőgazdaság jövőjének innovatív üzleti és technológiai megoldásaival is megismerkedhetnek a holnap záruló eseménysorozaton.

Az előadások egyik központi témája volt, hogy a nők nélkülözhetetlen szerepet játszanak a mezőgazdaságban a világ minden részén, nehezebben férnek az erőforrásokhoz, mint férfi társaiknak.

Hasonló cipőben járnak a fiatal agrárszereplők. Ezen a helyzeten próbál a WFO változtatni a maga eszközeivel, felvállalva a közvetítő szerepet a kormányzatok, magán- és közintézmények, valamint a pénzügyi szereplők, illetve az ENSZ-hez hasonló nemzetközi szervezetek között.

A fórumon a gazdasági, társadalmi és környezeti szempontból egyaránt fenntartható agrárgazdasághoz elengedhetetlen információtechnológiai megoldásokról is szó esett. Ezek óriási szerepet játszhatnak a földműveléssel összefonódott vidéki élet fenntarthatóságához szükséges digitális átalakulásában úgy, hogy annak előnyeiből a legkisebb termelők is profitálhassanak.