Az Európai Bizottság cáfolta, hogy külön alku lenne a magyar uniós pénzekről

Hírek2023. okt. 4.Növekedés.hu

Az Európai Bizottság alelnöke szerint nincs szó semmiféle különalkuról Magyarország és az EU között - írja az Euronews.

Az Európai Bizottság tovább folytatja a magyar vállalások teljesítésének értékelését, nincs szó külön alkukról, egyelőre leveleznek a felek.

Kategorikusan cáfolta az Európai Bizottság alelnöke, hogy a brüsszeli testület bármiféle egyezségre készülne a magyar kormánnyal annak érdekében, hogy Ukrajna pénzügyi támogatását folytatni tudja az EU. Ez alaptalan spekuláció - jelentette ki strasbourgi sajtótájékoztatóján Vera Jourova.

Elmondta, hogy tárgyalások folynak a Bizottság és a magyar kormány között az uniós források kapcsán, de hogy ebben az ügyben bármiféle alkut kötöttek volna, az "nem igaz" - írja az Euronews.

Korábban a Financial Times írt arról, hogy forrásaik szerint a Magyarországnak járó pénzek egy részének felszabadítása fejében az Orbán-kormány nem vétózná meg, hogy az EU növelje a költségvetését a jövő évtől.

Ami viszont a magyar uniós forrásokat illeti, ott valóban várható előrelépés - ahogy az FT is írja - november végéig. 

Ez annak köszönhető, hogy a magyar kormány még júliusban elküldte az igazságszolgáltatás függetlenségének helyreállítását célzó intézkedéseit Brüsszelnek. Ezek a lépések kellenek ahhoz, hogy a hétéves, 22 milliárd eurót kitévő magyar kohéziós pénzekből mintegy 13 milliárd eurót fel lehessen szabadítani - írja az Euronews.

Ugyanakkor mindez nem érinti a hétéves költségvetésből befagyasztott további 6,3, illetve egy másik tételnél 2,5 milliárd eurót, a helyreállási alap 5,8 milliárd eurós vissza nem térítendő és 3,9 milliárd eurós hitel-részét, amely kiegészült egy 0,7 milliárd eurós forrással is.

Ezek lehívásához további 21 szupermérföldkövet kell teljesíteni a jogállamisági eljárás keretein belül - teszi hozzá az Euronews.