Háború: több száz légvédelmi rendszert vesztettek el az ukránok

Hírek2023. okt. 4.D.J./MTI

Ez történt az ukrán háború 587-dik napján:

- Az orosz statisztika szerint az ukrán fegyvereres erők a háború kezdete óta 440 légvédelmi rendszert és 1160 sorozatvetőt vesztettek.

- Megsemmisített az orosz hadsereg egy páncélozott járműveket javító üzemet a harkivi tankgyár területén, a Dnyipropetrovszk megyei Pavlohradban - közölte kedden az orosz védelmi minisztérium.

- Igor Kimakovszkij, a "Donyecki Népköztársaság" vezetőjének tanácsadója kedden a Pervij Kanal tévécsatorna adásában azt mondta, hogy az ukrán hadsereg az elmúlt napokban több száz katonát veszített a Vuhledar déli frontján folytatott harcokban.

Azt mondta, hogy Kijev igyekszik még a talajnak az őszi esőzések okozta felázása előtt eredményeket felmutatni.

- Ukrajna egyik vezető tábornoka azt mondta, hogy erői előrenyomulnak délen. "A Tavria szektorban a védelmi erők előrenyomulása zajlik" - közölte Olekszandr Tarnavszkij tábornok a Telegramon közzétett bejegyzésében.

- A nyugati katonai hatalmak kifogynak az Ukrajnának adható lőszerekből - figyelmeztetett az Egyesült Királyság és a NATO.

- A fehérorosz védelmi minisztérium közölte, hogy hadgyakorlatokat kezdett fegyveres erői harckészültségének ellenőrzésére - jelentette a Reuters.

- Ukrajna 31 orosz drónból 29-et és egy cirkálórakétát semmisített meg - közölte légierője kedden a Reutersen keresztül, a legtöbbjük Mykolaiv és Dnyipropetrovszk térségét vette célba. Az éjszakai támadások több hullámban érkeztek, és több mint három órán át tartottak - közölte korábban az ukrán erők déli parancsnoksága.

A lezuhanó törmelék tüzet okozott egy magánvállalatnál a délkeleti Dnyipro városában, amelyet gyorsan eloltottak - közölte Szerhij Liszak, a régió kormányzója.

- Harkiv megépíti Ukrajna első teljesen földalatti iskoláját, hogy megvédje a tanulókat az orosz bomba- és rakétatámadásoktól - közölte a város polgármestere.

- Joe Biden Ukrajna folytatódó amerikai támogatásáról biztosította az Egyesült Államok szövetségeseit egy telefonértekezleten kedden - közölte a washingtoni Fehér Ház.

Az amerikai elnök azt követően kezdeményezett telefonos egyeztetést többségében európai partnerekkel, hogy az amerikai szövetségi törvényhozás alsóházában szombaton csak úgy kapta meg a többséget az átmeneti költségvetés, hogy abban nem szerepelt az ukrajnai támogatás folytatásához szükséges összeg. A Fehér Ház az egyeztetés részleteiről nem számolt be,

de Joe Biden a hétvégén azt hangoztatta, hogy "az Egyesült Államok semmilyen körülmények között nem engedheti meg Ukrajna támogatásának megakadását".

- Nem tervez további mozgósítást az orosz vezérkar, az év eleje óta több mint 335 ezren jelentkeztek szerződéses szolgálatra az orosz fegyveres erőkhöz - jelentette ki Szergej Sojgu védelmi miniszter kedden. "Az orosz csapatok rendelkeznek a különleges hadművelet végrehajtásához szükséges számú katonai személyi állománnyal, a vezérkarban nem terveznek további mozgósítást" - mondta.