Az Európai Bizottság jóváhagyja, hogy a Mol felvásárolja az OMV Sloveniját

Hírek2023. máj. 17.Növekedés.hu

Az Európai Bizottság az EU összefonódás-ellenőrzési rendelete alapján feltételekhez kötve jóváhagyta, hogy a Mol Magyar Olaj- és Gázipari Nyrt. felvásárolja az OMV Slovenija szlovén olajipari vállalatot - tájékoztatott az uniós bizottság.

A brüsszeli közlemény szerint a jóváhagyás feltétele, hogy a Mol csoport elad a szlovén vállalat birtokában levő töltőállomásokból 39-et a Shell csoport számára.

Közölték, a döntést megelőző piaci vizsgálatot követően az Európai Bizottság aggályait fogalmazta meg amiatt, hogy az ügylet az eredetileg bejelentett formában korlátozná a versenyt az üzemanyagok kiskereskedelmi értékesítése területén Szlovéniában. Az ügylet következtében a meghatározó kiskereskedelmi üzemanyag-forgalmazók száma háromról kettőre csökkenne Szlovéniában, egy olyan piacon, ahol a piacra lépésnek és a terjeszkedésnek jelentős akadályai vannak - írták.

Tekintettel arra, hogy az összefonódó felek jelenleg Szlovénia számos területén szoros versenyben állnak egymással, valamint hogy a Szlovéniában első számú Petrol kiskereskedelmi üzemanyag-forgalmazó cégen kívül a többi versenytárs lényegesen kisebb, az ügylettel megszűnne a Mol és a Petrol tekintetében jelenleg fennálló fő versenykényszer. Emellett jelentősen csökkenne a verseny a szlovéniai, nem autópályák melletti üzemanyagtöltő állomások magánszemélyek részére történő üzemanyagértékesítésének piacán, tekintettel arra, hogy a Mol és az OMV Slovenija nagyon szoros versenytársak. Növekedne továbbá az üzemanyagok kiskereskedelmi piacán a Mol és a Petrol közötti összehangolt magatartás valószínűsége - mutattak rá.

Közölték, hogy az Európai Bizottság versenyjogi aggályainak eloszlatása érdekében a Mol felajánlotta, hogy a Shell csoportnak elad egy 39 szlovéniai üzemanyagtöltő állomásból álló országos kiskereskedelmi hálózatot, amely jelenleg a Mol, illetve az OMV Slovenija üzemanyagtöltőállomás-hálózatának része.

A Shell jelenleg kilenc töltőállomásból álló hálózatot üzemeltet Szlovéniában, amelyek közül nyolc tehergépjárművekre specializálódott - jegyezték meg.

Ezek a kötelezettségvállalások teljes mértékben eloszlatják az Európai Bizottság által azonosított versenyjogi aggályokat

fogalmaztak.

A javasolt kötelezettségvállalások piaci tesztje során az ügyfelektől és a versenytársaktól kapott visszajelzések megerősítették az uniós bizottság azon álláspontját, hogy az elidegenítésre szánt eszközök életképes üzleti lehetőségnek minősülnek, amely lehetővé tenné a Shell számára, hogy ténylegesen versenyezzen az összefonódással létrejött vállalkozással.

Az Európai Bizottság ezért arra a következtetésre jutott, hogy a kötelezettségvállalásokkal módosított tervezett ügylet a továbbiakban nem vet fel versenyjogi aggályokat. A határozat feltétele a kötelezettségvállalások teljes körű teljesítése - tették hozzá.

A Mol csoport három finomítót és két petrolkémiai üzemet üzemeltet Magyarországon, Szlovákiában és Horvátországban, valamint csaknem 2500 benzinkútból álló hálózattal rendelkezik Közép- és Délkelet-Európa 10 országában. A Mol csoport üzemanyag-kiskereskedelmi szegmense piacvezető a legtöbb országban, ahol működik.