Az IKEA "előre csomagolt" szociális bérlakásokat épít - konyhabútor is jár hozzá

Hírek2019. jún. 27.Növekedés.hu

Nagy fába vágja a fejszéjét a svéd bútoráruház-lánc: szociális bérlakásokat építésébe száll be Dél-Angliában. Az épületek előre elkészített elemekből állnak, és konyhabútor is jár a lakásokhoz.

Az IKEA új otthonokat építhet az Egyesült Királyságban, miután egy dél-angliai város tanácsa megkötött egy megálapodást azzal a vállalattal, amely az előre legyártott bútorokról elhíresült áruházlánc tulajdonában van.

Worthing városi tanácsa az IKEA és a Magyarországon is aktív Skanska építőipari cég tulajdonában álló BoKlok vállalattal kötött egyezséget 162 új lakás megépítéséről a tengerparti városban, írja a BBC.

Az épületek elemei a BoKlok gyárban készülnek, a lakások árát pedig aszerint határozzák majd meg, hogy mennyi pénze marad a leendő bérlőknek, miután kifizették az össze kötelező havi kiadásukat.

A BoKlok szerint nem kell megijedni az előre csomagolt, önállóan összerakható termékeket forgalmazó IKEA nevének hallatán. Elmondásuk szerint kiváló minőségű anyagokról van szó, amit aztán nagyon gyorsan képesek összerakni a vállalat szakemberei, a legbiztonságosabb módon. Az otthonokhoz egy IKEA konyha is tartozik majd.

Ikea ház

A felépülő lakások 30 százalékát Worthing város kapja meg, szociális célokra. Ezekre az otthonokra azért van szükség, mert a térség ingatlanárai nagyon magasak.

A helyi házárak 11-szer többe kerülnek, mint az éves átlagkereset. Ugyanez az arány az ország többi részén csak 8-szoros. A maradék 70 százalék pedig a BoKlok tulajdonában marad, akik már több, mint 11 000 otthont építettek fel Finnországban, Svédországban és Norvégiában.

A Worthing városi tanácsnak leadott jelentés szerint a BoKlok jövőbeni tervei között szerepel egy szélesebb körű fejlesztési program is. A kialakított konstrukcióban a város megkapja a házakat, és bérbe adja a földet 125 évre, ami után visszakapja a föld értékének körülbelül 4 százalékát. A város tanácsa azt is elárulta, hogy

ezzel a megállapodással 45 új lakást tudnak létrehozni, míg a hagyományos modell alkalmazásával csak 13-at tudtak volna.

Az építkezések következő év szeptemberében kezdődnek el, az első otthonok pedig 2021. januárjában lesznek teljesen készen.