Egyéves, alig futott autóra is igényelhető a nagycsaládosok támogatása

Hírek2019. jún. 27.F. T.

Néhány ponton módosult a július 1-jén induló családvédelmi terv: nem kell teljesen újnak lenni az autónak, a babaváró hitelnél pedig más a július 1-jétől születő gyermekekre is kiterjed a kedvezmény, ha még júliusban beadják a kérelmet.

A mai Kormányinfón szó volt a napokon belül induló Családvédelmi akciótervről, amely terv szerint elindul július 1-jén, és azokról a változtatásokról is, amelyek gyakorlatiasabbá, egyszerűbbé teszik a megvalósítást.

Ezek közé sorolható az, hogy a babaváró hitel esetében a kedvezmény kezdő időpontja a hitel benyújtásának ideje, nem a folyósításé. Emellett tekintettel arra, hogy a program július 1-jén indul, de a hitelkérelmek beadásához időre van szükség (dokumentumok beszerzésére lehet szükség), ezért az a döntés született, hogy

a kedvezmény már kiterjed a júliusban születő gyerekekre, ha a kérelmet még júliusban beadják.

Ugyancsak egy gyakorlatias könnyítés, hogy a nagycsaládosok autóvásárlási támogatása kiterjed olyan járművekre is, melyeket az autókereskedő már a megelőző 12 hónapban üzembe helyezett, de a jármű még nem futott többet, mint 2000 kilométert, vagyis gyakorlatilag új autóként van a kereskedőnél.

Abban is változás történt, hogy aki késedelmes fizetés miatt a KHR-ben szerepel, ha rendezi tartozását, akkor rögtön jogosulttá válik a babaváró hitel felvételére:

nem kell kivárni az egyébként szokásos egy évet, amíg a listáról törlik.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint ennek oka, hogy azt szeretnék, hogy mindazok támogatásban részesülhessenek, akik gyermeket vállalnak, és ezt adminisztrációs akadályok ne hátráltassák. 

A Növekedés.hu megkérdezte, hogy mekkora lehet a családvédelmi akcióterv, ezen belül különösen a babaváró hitel költségvetési hatása, hisz egy 10 milliós hitel esetében nagyjából évi 500 ezer forint az állami kamattámogatás, egymillió hitel esetében (valószínűtlenül nagy szám, de a nagyságrendet érzékelteti) már 5000 milliárd. Természetesen csak a megszületett gyerekek után jár a támogatás, így Gulyás Gergely szerint az a cél, hogy minél nagyobb legyen a kiadás, ez nyilván számítható is, hisz a lehetséges születő gyerekek száma véges. 

Ami a költségeket a tervezetthez képest erősen megemelheti, az az esetleges későbbi tömeges nemfizetés.

Számszerűen idén 5,1 milliárd, jövőre 26,3 milliárd forintos kiadással számolnak,

de a miniszter elmondta, hogy valóban rendkívül nehéz előre kalkulálni, főleg hosszabb távon.