Az MKB Bank új agrár-hitelkonstrukciót jelentett be, és megállapodást írt alá a Szent István Egyetemmel

Hírek2019. ápr. 2.Növekedés.hu

Az MKB Bank az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvánnyal (AVHGA) együttműködve új, az eddigieknél kedvezőbb finanszírozású agrár hitelkonstrukciót dolgozott ki, valamint együttműködési megállapodást kötött a Szent István Egyetemmel.

Az MKB Bank az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvánnyal (AVHGA) együttműködésben kidolgozott új agrár-hitelkonstrukciója az eddigieknél kedvezőbb finanszírozást nyújt, és 80 százalékban az alapítvány garanciavállalását tudhatják maguk mögött.

Palkovics László, a SZIE rektora, és Balog Ádám, az MKB Bank vezérigazgatója

Az őstermelők, családi gazdálkodók, egyéni vállalkozók a vállalkozásuk életciklusához és a gazdálkodás szezonalitásához igazítható, személyre szabható finanszírozási lehetőséget kaphatnak.

A finanszírozást maximum 20 év futamidőre termőföldvásárlásra, mezőgazdasági tevékenységhez kapcsolódó beruházásra, maximum 10 év futamidőre fejlesztésre fordíthatják, továbbá maximum 5 éves futamidővel akár szabad felhasználású hitelként is igényelhetik.

A termőföld és magánszemély készfizető kezessége mellett a hitel további, fő fedezetéül az alapítvány kezességvállalása szolgálhat.

Nagy István agrárminiszter szerint a megállapodás jelentősége, hogy ráirányítja a fiatalok figyelmét az agráriumra, erre pedig szükség is van, ugyanis a magyar mezőgazdaság jövője szempontjából a generációváltás alapvető fontosságú. Hozzátette, hogy

az egyéni gazdálkodók és a gazdasági szervezetek irányításában az 55 év felettiek aránya közelíti vagy meghaladja az 50 százalékot.


A 2014-2020-ig tartó időszakban a helyzet megoldását a vidékfejlesztési programon belül a fiatal gazda tematikus alprogram segíti: fejlesztési támogatásban tavaly év végéig több mint ezer fiatal gazda részesült, közel 40 milliárd forint értékben, tette hozzá.
   
A mezőgazdaság további fejlesztésének elősegítésére az Agrárminisztérium még az idén egy beruházási hitelhez kapcsolódó, az agrárvállalkozások széles köre által igénybe vehető kamattámogatási programot is hirdet.

A fejlesztés célja, hogy a jelenlegi vidékfejlesztési program forrásainak felhasználását követő időszakban is támogathassák az agrárvállalkozások beruházásait.

Az MKB ma aláírt egy másik megállapodást is a Szent István Egyetemmel (SZIE).

A most aláírt együttműködési megállapodás értelmében az MKB Bank a jövőben szakmai támogatást nyújt az egyetemi képzésekhez, kutatásokhoz.

Szakmai, illetve tudományos eseményeiken részvételi lehetőséget biztosít egymás számára az egyetem és az MKB Bank, és közösen is szerveznek rendezvényeket. Az egyetem képzési programjai, tanterve kialakításánál az egyetem a jövőben jobban figyelembe veszi a bankszektor munkaerő-piaci igényeit, mondta Palkovics László, a SZIE rektora.

Palkovics László, a SZIE rektora, Balog Ádám, az MKB vezérigazgatója, Nagy István agrárminiszter és Herczegh András, az AVHGA ügyvezető igazgatója

Herczegh András, az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány ügyvezető igazgatója azt emelte ki, hogy az MKB Bank korábban nem számított az agrárium kiemelt finanszírozói közé, az utóbbi időszakban azonban rendkívül dinamikusan fejlődött ezen a területen, ami nagy részben a bankban kialakított agrárszakmai háttértudásnak köszönhető.

Az Agrár Széchenyi Kártya programban, valamint a Vidékfejlesztési Program projektjeinek finanszírozásában egyaránt kiválóan működött együtt az MKB Bank és az AVHGA, ezeket a termékeket a most induló új konstrukció jól kiegészíti.