Nagyon jó évet zárt a hazai lízingpiac - Interjú az MKB-Euroleasing vezetőjével

Interjú2019. márc 27.Szabó Anna

A válság óta a legnagyobb mértékű emelkedés volt tavaly a hazai lízingpiacon, és idén is 10 százalékos bővülésre lehet számítani - nyilatkozta a Növekedés.hu-nak Vály Judit, az MKB-Euroleasing vezérigazgatója.

Vály Judit MKB Euroleasing vezérigazgatója

Sikerült-e talpra állnia a magyar lízingpiacnak?

A válságot követően negyedére csökkent a piac mérete, 1200 milliárd forintról közel 300 milliárd forint új kihelyezés történt éveken keresztül. Számos kereskedő partner csődbe ment, nagy lízingvállalatok estek el a válság sújtotta időszakban. A fordulat lassan következett be. 2014-ben kezdett mozogni a piac, amikor egyre több felkérés érkezett a lízingcégekhez.

690 milliárd forint feletti finanszírozott összeggel zárta a múlt évet a magyar lízingpiac. Ez 13 százalékos éves bővülést jelent az előző évhez képest, 2008 óta pedig a legmagasabb érték. A bővülés elsősorban a járműfinanszírozásnak köszönhető. A lízingpiac 2019-es kilátásai szerint 10 százalékos konszolidált növekedésre lehet képes. Összességében elmondható, hogy növekszik az autópiac és ezzel az autófinanszírozási volumenek is. Mára már remek konstrukciókat érhetnek el a magánszemélyek is autóbeszerzéseik terén. A sláger a nyílt végű pénzügyi lízing.

A válság előtti utolsó évvel összehasonlítva mekkora most a lízingpiac?

Nagyjából valamivel magasabb, mint az akkori szint fele. De azt gondolom – látva a nyugat-európai trendeket –, hogy ez a normális. Az irányító hatóság nagyon komoly, az eladósodás mértékét jól szabályozó intézkedéseket hozott. Mi ezeket a korlátokat figyelembe véve igyekszünk ügyfeleinket jó ár-érték arányú ajánlatokkal segíteni.

Nemrég írtak alá egy megállapodást az MKB Bankkal az agárfinanszírozás bővítésére. A szektorból jellemzően milyen típusú vállalkozások és milyen célra kérnek hitelt Önöktől?

Jellemzően családi vállalkozások, őstermelők termelőeszköz vásárlásaikhoz nyújtunk finanszírozási megoldásokat. Állami támogatások időszakában a pályázatok mellé eszközalapú kölcsönt biztosítunk, pályázatfüggetlen beszerzéseknél a zárt végű pénzügyi lízing a jól bevált struktúra. A vállalkozók preferálják a tulajdonszerzést, hiszen nem csak 4-5 évre tervezik a nagyértékű erőgépek, traktorok használatát. Ez a zárt végű pénzügyi lízing esetén az adekvát megoldás.

Ezeknek a családi gazdaságoknak hány százalékának van pénze a fejlesztésre?

Nehéz ezt megbecsülni. Látni kell, hogy az erős piaci versenynek köszönhetően mára már viszonylag kis önrésszel, alacsony fix kamatokkal, rendkívül kedvező, 4-5 éves középtávú finanszírozásokhoz tudnak az agrárium szereplői hozzáférni a lízingpiacon.

Mint hazai lízingcég, mindent megteszünk, hogy értéket teremtsünk ügyfeleink számára. Megpróbáljuk támogatni őket a pénzügyi tudatosságuk fejlesztésével, segíteni döntéseik meghozatalában, értem ezalatt, hogy hogyan optimalizálják erőforrásaikat, mire fordítsák pénzügyi tartalékaikat, milyen feltételek mentén ruházzanak be, mire vigyázzanak, amikor egy-egy konstrukció mellett, vagy ellen döntenek.

A lízingmegoldások kiemelten új, kevésbé használt, korszerű eszközökre, technológiákra fókuszálnak.

Az agrárhitelezésben mekkora részt jelentenek az uniós pályázatok?

Jelentős hatással bír a beszerzések dinamikájára egy-egy támogatás intenzív időszaka.

Arra törekszünk, hogy minden egyes pályázatra megtaláljuk a legideálisabb megoldást.Maga a lízingpiac, és így, az MKB-Euroleasing is igazodik a beruházási trendekhez. Számunkra minden termelőeszközt megcélzó kiírás érdekes. Fontos megjegyeznem, hogy pályázatok esetén a lízingégek csak eszközre alapított zálogjog mellett nyújtanak kölcsönt. Ezen esetben a pályázó, azaz az ügyfél a futamidő elején már tulajdont szerez, mely előfeltétele az uniós programoknak. Pályázatmentes időszakokban a gépeket jellemzően részletre, azaz lízingbe szerzik be az ügyfelek. Itt a tulajdon megszerzése a futamidő végén, az összes lízingdíj kifizetésével következik be.

 

SIKERSZTORIK
A Google és a Facebook coach-a szerint ez kell a sikerhez
Melody Wilding viselkedés-kutató szerint azok a vezetők, akik folyamatos nyomás alatt állnak, olyan készségeket gyakorolnak, amely segítségével a legtöbbet tudják kihozni magukból és másokból.
Siker2019. ápr 14.
Tudta, hogy az isteni Michelangelo zseniális üzletember is volt?
Levélváltásaiban jellemzően nem művészetről, sokkal inkább olcsón megszerezhető birtokokról, szerencsés adásvételekről folyt a szó.
Siker2019. ápr 6.
Erről mondott le Bill Gates és Warren Buffett a siker érdekében
Amikor valakinek a sikerére gondolunk, gyakran megfeledkezünk arról, hogy annak eléréséhez mennyi erőfeszítés szükséges.
Hírek2019. feb 1.
A briteket kiléptető Michel Barnier Európa legveszélyesebb embere
A francia néppárti politikusnak nemcsak Theresa Mayt sikerült kiütnie a ringből, de eddig azt is elérte, hogy az Unió végig egységes maradjon mögötte.
Elemzések2019. ápr 12.
Jeff Bezos volt felesége lesz a harmadik leggazdagabb nő
A válás után közel 36 milliárd dollár illeti majd meg MacKenzie Bezost, az Amazon-alapító feleségét.
Hírek2019. ápr 7.
A világ 10 legjobb üzleti egyeteme – Európa beelőzte a nagy amerikai fellegvárakat
Rögtön az első helyen egy európai intézmény, amely beelőzte a nagy amerikai fellegvárakat: a Harvardot, az MIT-t és a Standfordot. Ne Oxfordra gondoljunk!
Hírek2019. ápr 14.
Weiss Manfréd: a XX. század leginnovatívabb magyar vállalkozója
A csepeli mágnás báró úgy pörgette fel a magyar gazdaságot, ahogy arra azóta sem volt példa.
Elemzések2019. márc 24.