Az olaj ára alaposan megmozdult - Váratlan fordulat az olajpiacon

Hírek2022. dec. 7.D.J./MTI

A Brent olaj hordónkénti ára nagyot esett az elmúlt napokban.

Ilyen alacsony szinten utoljára a háború előtt, ez év januárjában volt a Brent olaj árfolyama: szerdán bement 80 dollár alá.

Bár hétfőn kivetették az EU-s embargót a tengeren szállított orosz olajra és bevezették az ársapkát, amelynek értelmében az orosz olaj hordónkénti árát 60 dollárban maximalizálta az Európai Unió és a G7-csoport, a mostani esés nem ezekre az intézkedésekre vezethető vissza.

A szolgáltató szektor aktivitása Kínában hat hónapos mélypontra süllyedt, az európai gazdaságok pedig lelassultak a magas energiaköltségek miatt. Mivel a gazdasági világválság egyre jobban begyűrűzik, a világ olajéhsége várhatóan vissza fog esni a következő időszakban. Az árak emiatt kezdtek el esni.

A Brent olaj hordónkénti ára az elmúlt egy évben

A Brent olaj hordónkénti ára az elmúlt egy évben

Forrás: tradingeconomics.com

Moszkva ígéretei szerint az árplafonra és az EU-s embargóra egyébként választ fognak adni.

A Vedomosztyi című orosz gazdasági lap beszámolója szerint lehet, hogy teljesen megtiltják a szankciókat bevezető országokba az olajértékesítést. De ennél enyhébb lehetséges forgatókönyvek is akadnak. Az egyik szerint azokat a szerződéseket nem fogják figyelembe venni, amelyek tartalmazzák az árplafonra vonatkozó záradékot.

A svájci UBS elemzője Giovanni Staunovo szerint mindenesetre nem érdemes további folyamatos esésre számítani. Az olaj árát a következő időszakban valószínűleg a gazdasági hírek fogják mozgatni. Az árfolyam akár attól függően is emelkedhet vagy csökkenhet, hogy Kínában épp milyen járványügyi-intézkedéseket vezetnek be. Ha a COVID szabályokon beindul egy látványos lazítás az újra felsrófolhatja az árfolyamot.