Koronavírus: Az olasz elhunytak átlagéletkora 80 év, a többség már beteg volt

Hírek2020. márc. 20.Sz.A.

Olaszországban a koronavírusos fertőzöttek átlagéletkora 63 év, míg a halálos áldozatok esetében 80 év az átlagos kor. A férfiakat nagyobb mértékben, a fiatalabbakat pedig szerencsére sokkal kevésbé érinti a fertőzés. Az elhunytak majdnem mindegyike már más betegségben is szenvedett a fertőződés előtt. Róma 100 millió maszkot rendelt Kínából.

A koronavírusban fertőzöttek kétharmada férfi, és az 50 év alatti korosztály viszonylag kis mértékben van kitéve a fertőzésnek - derül ki a La Repubblica olasz napilapban megjelent felmérésből.

Az elhunytak közül 17-en voltak 50 évnél fiatalabbak, és minden esetben már más betegségben is szenvedtek a fertőzés előtt is.

A negyven évnél fiatalabb elhunytak száma 5, és mindegyikük férfi, akik már korábban komoly betegséggel küzdöttek.

A felmérés szerint a halálos áldozatoknál az átlagéletkor 80 év, míg a fertőzöttek körében az átlag 63 év.

A felmérés idején 2000-nél több halálos áldozat többsége (1402) férfi, az elhunyt férfiak átlagos életkora 79,5 év, a nők esetében pedig 83,7 ez a szám.

Tegnap estére a halálos áldozatok száma meghaladta a 3400 főt, a fertőzöttek száma pedig 41 ezerre emelkedett. Többségük otthoni karaténban van.

Viszonylag jó hírnek számít, hogy időközben jelentősen nőtt a betegségből felgyógyultak száma.

A fertőzés tetőződését a hét végére, valószínűleg vasárnapra várják szakemberek.

Az olasz egészségügyi miniszter, Roberto Speranza szerint Olaszország még soha nem élt át hasonlóan súlyos egészségügyi vészhelyzetet. 

Luigi Di Maio külügyminiszter tegnapi bejelentése szerint 100 millió maszkot rendeltek Kínából, 8 milliót pedig Brazíliából és Egyiptomból kapnak, 2 millió pedig várhatóan az EU-n belül kerül átcsoportosításra Olaszország felé. Erről Ursula Von der Leyen, az Európai Bizottsága elnöke tett bejelentést az olasz köztelevízió (Rai) híradójában.