Az oroszoknak nagyon kezd elege lenni a háborúból

Hírek2022. szept. 22.D.J.

Ez történt az ukrán háború 210-dik napján:

- Miután a Kreml elrendelte, hogy a harcképes férfiak egy része be kell vonuljon a háborúba, tömegével kezdtek menekülni az emberek. Az országból induló járatokra a repülőjegyek gyorsan elfogytak. Az orosz-finn határon több mint 35 kilométeres kocsisor torlódott fel. Az este több nagyvárosban is háborúellenes tüntetéseket tartottak Oroszországban. A megmozdulásokon úgy 1300 embert tartóztattak le.

- Észak-Korea kijelentette, hogy soha nem szállított fegyvert vagy lőszert Oroszországnak, és ezen a gyakorlaton a jövőben sem akarnak változtatni.

- Az orosz Mir fizetési rendszer mögül egyre többen hátrálnak ki. Több vietnámi, kazah és török bank is betiltotta a Mir-kártyák használatát.

- Oroszország szabadon engedett 215 ukrán foglyot, köztük egy magas rangú katonai vezetőt is. Korábban mindannyiukat Mariupolban kapták el. Az elengedett katonák között volt az Azov zászlóalj parancsnoka és parancsnok-helyettese is.

- Ivan Fedorov, az oroszok által megszállt ukrajnai Melitipol polgármestere felszólította a helyi férfiakat, hogy Moszkva mozgósítási parancsa miatt ürítsék ki a várost– írja a Kyiv Independent.

- Finnország bejelentette, hogy dolgoznak egy tervezeten, amellyel „korlátoznák vagy teljesen megakadályoznák” az országukba irányuló orosz turizmust. "Ez a nemzeti megoldás magában foglalhat egy új jogszabályt, amelyet nagyon gyorsan elfogadnánk" - mondta Pekka Haavisto külügyminiszter.

- Öt brit állampolgárt, akiket az oroszbarát erők tartottak fogva Kelet-Ukrajnában, elengedtek – közölte Liz Truss brit miniszterelnök.

- Oroszország bin Szalmán koronaherceg közbenjárásának köszönhetően szabadon engedett 10 Ukrajnában elfogott külföldi hadifoglyot, köztük egy amerikai állampolgárt is – jelentette be a szaúdi külügyminisztérium.

- Joe Biden "meggondolatlannak" és "felelőtlennek" ítélte Vlagyimir Putyin atom-fenyegetéseit. Biden szerint Moszkva rendkívül súlyosan megsérti az ENSZ alapokmányát, amikor Ukrajna több régióját is be akarja olvasztani Oroszországba.

- Liz Truss és az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen azt mondta, hogy Putyin részleges mozgósításról szóló beszéde a gyengeség jele és most már egyértelmű,

hogy az orosz invázió a kudarc jeleit mutatja.

- Ukrajna második legnagyobb városára, Harkovra Oroszország nagy hatótávolságú rakétákat lőtt ki. Legalább egy rakéta becsapódott egy sokemeletes lakásba a nyugati Zalutino negyedben. Tíz lakos megsérült.

- „A helyiek utálnak minket. Az embereink nőket erőszakolnak meg” – mondta egy orosz katona egy olyan kihallgatásról szóló felvételen, amelyet az ukrán biztonsági szolgálat hozott nyilvánosságra.