Az osztrák bevásárlóközpontok követelik a vasárnapi nyitva tartást

Hírek2020. máj. 3.Növekedés.hu

A kiskereskedelmi ágazat több hetes bezárása fellobbantott egy régi vitát Ausztriában, olvasható az oe24.at hírportálon. A forgalomkiesés ellensúlyozása érdekében a bevásárlóközpontok készek arra, hogy vasárnaponként legalább részlegesen kinyissanak.

Richard Lugner például, aki a bécsi Lugner City tulajdonos-igazgatója, vasárnaponként 12-től este 6-ig szeretne nyitva tartani. Szerinte ez a megoldás a vasárnap felét megőrizné a templomba járók számára. A vendéglátó iparral ellentétben itt az alkalmazottak bérpótlékhoz jutnak, ami különösen ösztönző a fiatalabb alkalmazottak számára, állítja Richard Lugner.

Peter Schaider, az Auhof Center vezetője évente 10 vasárnap szeretne nyitva tartani. Christoph Andexlinger, a SES Spar European Shopping Centers főnöke legalább 6 alkalommal.

A kiskereskedelmi ágazatban a koronavírus-váláság egyik percről a másikra kihúzta a szőnyeget a lábunk alól. Évi 6 vasárnapi nyitva tartás segítené a hagyományos kiskereskedelem és a kapcsolódó tevékenységek helyzetét.

Már a hatodik hete csupán a bevásárló központokban lehet vásárolni. Kivételesen nyitva tarthat néhány gyógyszertár, trafik és élelmiszerbolt. Május 2-tól azonban minden üzlet kinyithat, a vendéglátás azonban csak május 15-én indulhat újra.

Az SES center menedzsere felszólította a kormányt, hogy vizsgálja felül azt a szabályt, amely szerint az áruházakban legalább 20 négyzetméternek kell jutnia egy vásárló számára.

Nincs olyan kiskereskedő, szolgáltató vagy vendéglátó, aki ragaszkodna a vevőnként 20 négyzetméteres szabályhoz; ez sok vállalkozás és munkahely végét jelentené. Minden olyan nap súlyos veszteséggel jár, amíg ezt a sajátos előírást meg nem változtatják.