Mennyire érintette meg a luxusingatlanok piacát a járvány?

Ingatlan2020. máj. 4.Harsányi Péter
A rovat támogatója:

A koronavírus-járvány elhúzódása esetén a luxus kategóriás ingatlanok belépési korlátja alacsonyabb szintre süllyedhet. A legnagyobb nyomás alatt Budapest belső kerületei lehetnek, miközben a budai luxus családi házak kevésbé lehetnek érintettek - véli Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértőjének elmondása alapján minden mutatóban visszaesés mérhető luxus és a nem luxus lakáspiacon. Egyidejűleg csökkent a kereslet, az eladási kedv és a hirdetések száma.

A március közepi mélypontot követően ugyan látni némi élénkülést, de még így is sokkal kisebb az ingatlanpiaci aktivitás a szezonálisan indokolt szinttől – fejtette ki az ingatlan.com vezető elemzője.

Tavaly a keresők 75 százaléka 49,9 millió forintnál olcsóbb ingatlan után érdeklődött. Idén februárban és márciusban 58,5 millió forintra, míg áprilisban az előzetes adatok szerint 58,9 millió forintra emelkedett ez a határ. Egyelőre tehát viszonylag stabil az érdeklődők köre Budapesten.

Hasonló képet fest a prémium és a luxus ingatlanok piaca is.

A keresők legfelső 10 százaléka tavaly márciusban 75 millió forint értékű vagy annál drágább ingatlanok után érdeklődött Budapesten. Idén februárban 84,9, márciusban 84, áprilisban pedig 88 millió forintra növekedett ez a szám. A prémium és luxus kategóriás ingatlanok iránti kereslet tehát még mindig viszonylag stabil.

Balogh László szerint az igazi luxus kategória napjainkban jóval 100 millió forint felett kezdődik. Ráadásul nem csak az ár számít. Az egyedi lokáció, a nagy alapterület, az intimitás, a panoráma, a nagy közösségi terek, zöld övezetben a kert és egy nagy terasz megléte, valamint a magas szintű felszereltség egyaránt elengedhetetlen a luxus kategóriában.

Jó indulattal egy 30-40 négyzetméteres prémium kategóriás garzonlakást is lehet luxus jelzővel illetni, ha jó helyen található. Erre a szegmensre jó példa lehet az V. kerületben, a Szervita téri projektben épülő eladásra kínált lakások 3 millió forintos négyzetméterára.

Amennyiben elhúzódik a járvány, abban az esetben a luxus kategória belépési korlátja alacsonyabb szintre süllyedhet – világított rá Balogh László. A gazdaság gyengélkedésével párhuzamosan ugyanis egyre kevesebben engedhetik majd meg maguknak, hogy exkluzív ingatlanokat vásároljanak, ezért átalakulhat a kereslet a luxusingatlanok iránt.

Az albérleti piacon alapvetően minden szegmensben csökkenést vár Balogh László. A luxus kategória ugyanakkor egy speciális szegmens. Igazi luxus ingatlanokat általában nem szoktak kiadási céllal megvásárolni. Hatalmas tudniillik az amortizációs kockázat, ami a megtérüléseket veszélyeztetheti.

A turizmus lenullázódásával közel 11 ezer rövidtávú kiadásra szánt lakás zúdulhat rá a hagyományos piacra. Az előbb említett ingatlanokat viszonylag hosszabb távra gyakorlatilag már havi bő 100 ezer forintért dobják most a bérlők után – tette hozzá Balogh.

Ráadásul ezek az ingatlanok jellemzően jó minőségűek és a prémium kategóriába tartoznak. Budapesten csak az elmúlt néhány hét leforgása alatt 2500 darabbal nőtt a kiadásra szánt lakáshirdetések száma.

A prémium kategóriás ingatlanok tulajdonosai másrészről sok esetben úgy dönthetnek, hogy inkább álljon egy-két hónapig üresen az adott lakás vagy ház, mivel később nagyobb eséllyel tudnak megbízható bérlőt találni.

A prémium és luxus ingatlanok áralakulásával kapcsolatban pillanatnyilag nehéz előrejelzést adni Balogh László szerint. Inkább egyedi értékesítésekről beszélhetünk jelenleg, ahol nagyobb az alku nagysága. A többség ugyanakkor kivár, a tulajdonosok tömegesen nem adnak el, így nem mérvadó a mostani árszint. Alapvetően a járvány lecsengésének hosszától függ a luxus ingatlanárak alakulása is.

A rövidtávú lakáskiadások visszaesésével ugyanakkor nagyobb nyomás alá kerülhetnek Budapest belső kerületei, míg ezzel szemben egy budai luxus családi ház árát érdemben nem befolyásolják a belvárosban tapasztalt folyamatok.

Videók ajánlása vagy bármi