Felfüggeszthetik a törölt repülőjáratokra váltott jegyek árának visszatérítését

Hírek2020. máj. 3.Növekedés.hu

Németország, Olaszország és Spanyolország is csatlakozott az Európai Unió 9 kormánya által az EU végrehajtó szervezetéhez intézett felhíváshoz, olvasható a reuters.com hírportálon. Az javasolják, hogy függesszék fel azt a rendelkezést, amely a törölt járatokra vásárolt jegyek árának teljes összegű visszatérítését írja elő. Az aláírók szerint a koronavírus-válság miatt pénzügyileg lehetetlen helyzetbe került légitársaságok ennek a kötelezettségnek nem tudnak eleget tenni.

Nagyon örülök, hogy a tagállamok jelentős többsége támogatja kérésemet

mondta a francia közlekedési miniszter, Jean-Baptiste Djebbari.

Azt kérjük, hogy a Bizottság hatalmazza fel a légitársaságokat és a tengeri hajózási szolgáltatókat, hogy a törölt utak díjának pénzbeli visszatérítése helyett utalványokat bocsáthassanak ki. Így könnyíthetünk a vállalkozások pénzügyi helyzetén és megvédhetjük az utasok kártérítéshez fűződő jogát is.

A légitársaságok, közöttük a Lufthansa és az Air France-KLM is, Európa-szerte állami segítségért folyamodtak, mert a koronavírus-járvány több, mint egy hónapra földre kényszerítette flottáikat és egyenlőre nem tudni, mikorra várható érdemi javulás.

Az Európai Bizottság arra készül, hogy irányelveket bocsásson ki a közlekedési ágazat fokozatos újraindítására. Az eddigiekben azt képviselte, hogy a légitársaságoknak követniük kell az EU szabályokat és vissza kell téríteniük a törölt járatok jegyeinek árát. Utalványokat csak akkor bocsáthatnak ki, ha azt az érintett utasok elfogadják.

Az átmeneti felfüggesztést támogató kormányok javaslata szerint az utalványokat egy adott határideig lehet igénybe venni és amennyiben az érvényesség lejártáig nem használják fel, azokat készpénzben vissza kell váltani. Garanciát kell nyújtani a légitársaságok csődje esetére is.