Az új autógyár lesz 2019-ben a szlovák gazdaság legnagyobb hajtóereje

Hírek2019. jan 3.Növekedés.hu

A szlovák gazdaság 2019-ben várhatóan tovább növekszik. A növekedés fő hajtóereje a Jaguar Land Rover új nyitrai gyára lesz, legnagyobb kockázatai pedig egy esetleges kemény Brexit, valamint a világkereskedelemben erősödő protekcionizmus. “Arra számítunk, hogy a gazdasági növekedés 2019-ben mérsékelten lassul, részben azért, mert a 2018-as év kiemelkedően jó volt. A növekedés mindazonáltal erős marad és gyorsabb lesz, mint a szomszédos országokban” mondta Lőrincz Tibor, a Tatra Bank elemzője. A Slovenska Sporitelna Bank elemzője, Katarina Muchova arra mutatott rá, hogy a beruházások a közelmúltban a várakozásokat meghaladó mértékben növekedtek és kedvező folyamatok zajlottak a munkaerőpiacon is. Lubomir Korsnak, az UniCredit Bank szakértője viszont arra figyelmeztetett, hogy a következő időszak során a szlovák gazdaságnak súlyosabb kockázatokkal kell szembesülnie. „Az elmúlt év harmadik negyedévében ismételten megmutatkozott a szlovák ipar kettős, kétsebességes jellege: a növekedést szinten kizárólag az autógyárak adták” mondta Lubomir Korsnak, és hozzátette: a Nyitra városában elindított újabb autógyár komoly hatással lesz a 2019. évi számok alakulására. Míg az autógyár 2019-ben segítheti a szlovák GDP növekedését, 2020-ra éves szinten 2,5 százalékra történő lassulás várható, ami a 2018. évi 4,6 százalékos GDP-bővüléshez képest igen számottevő mérték.

SIKERSZTORIK
Ő volt a történelem leggazdagabb embere
A világ aranykészletének a felével rendelkezett. Legendás utazása során annyi aranyat szórt el, hogy azzal az egész régióban évekre tönkretette a nemesfém értékét. Egy hihetetlen történet.
Siker2019. márc 16.
Depresszió elleni orrsprayt fejlesztett ki a Johnson & Johnson
Az amerikai gyógyszerhatóság engedélyezte a partidrogként is használt ketamin származékát tartalmazó orrspray-t.
Hírek2019. márc 16.
Nagyon jó film lett a most díjazott Rossz versek
Először nyerte el magyar film a Monte Carlo-i Filmfesztivál fődíját: a Rossz verseket az Emir Kusturica vezette zsűri díjazta.
Siker2019. márc 16.
Bill Gates szerint ez a 10 újítás megváltoztatja a közeljövőt
Erős lista a Microsoft egykori alapítójától. Reméljük, hogy nem téved és ezek az újdonságok hamarosan megkönnyítik majd az életünket. Az egészségügyi pontok különösen figyelemreméltók.
Tech2019. márc 15.
Ezeket az órákat hordják a legnagyobb cégek vezetői
A legsikeresebb vezetők számára egy óra a presztízs és az imázs fontos része. Mutatjuk, milyen órákat hord néhány meghatározó nagyvállalat vezetője.
Hírek2019. márc 10.
Ez az iphone app hozta messze a legtöbb pénzt
A Sensor Tower adatai alapján a Statista rangsorolta a legtöbb bevételt hozó Iphone alkalmazásokat: a Netflix népszerűsége töretlen, már az App Store-t is uralja.
Tech2019. jan 30.
5 kifejezés, amelyet a sikeres emberek soha nem használnak
Nem várhatjuk el, hogy megértsük a másikat, ha nem fordítunk rá elég figyelmet. Összegyűjtöttünk 5 olyan kifejezést, amelyet jobb, ha elkerülünk.
Siker2018. nov 30.