Észak-Korea globális árnyék-kereskedelmi láncot épített ki

Hírek2019. jan 2.Növekedés.hu

Phenjan magasról tesz az amerikai szankciókra: olyan hálózatot épített ki, amely révén finanszírozni és lebonyolítani is képes a háttérből globális kereskedelmi ügyleteit. Képzeljük el a következőt: egy észak-koreai cég által tulajdonolt afrikai fakitermelő 100 ezer dollár értékben adott el árut egy kínai vállalatnak. Phenjannak nagyon kell a dollár, hiszen létfontosságú termékeket, például energiahordozókat importál és ezekért csak dollárt fogadnak el tőle. Az amerikai és a nemzetközi szankciók azonban pénzügyi és kereskedelmi karanténba zárták Észak-Koreát annak érdekében, hogy adja fel nukleáris programját. A szankciók révén többek között erősen korlátozták hozzáférését a globális bankpiachoz, a nemzetközi fizetési hálózatokhoz. Phenjan így - az amerikai hatóságok szerint - törvénytelen módon kerülte meg a korlátozásokat. Az előbbi példánál maradva: Észak-Korea a helyett, hogy a tulajdonában álló céghez irányítaná az afrikai fakitermelő nyereségét, megkéri a vevőt, a kínai vállalatot, hogy utalja át az összeget egy szingapúri árupiaci kereskedőnek. A szingapúri vállalat aztán Phenjan számára szükséges termékeket vásárol belőle. Az amerikai hatóságok az ENSZ illetékes szervezetével közösen évek óta vizsgálódnak az ügyben.

Nemrég arról számoltak be, hogy Észak-Korea többek között olajat, szenet és dohányt vásárol, annak ellenére, hogy a dollár bázisú kereskedelemből a szankciók kizárták. 
Az észak-koreai rezsim számára létfontosságú ennek az árnyék-hálózatnak a fenntartása, máshogy nem élné túl az ellene életbe léptetett szankciókat. Phenjan számára a legnehezebb feladat az, hogy miként mozgassa a globális piacokon dollárjait úgy, hogy a bankok hálózata ne vegye észre, hogy ő van a háttérben. Olyan ügynököket, közvetítőket vesz igénybe, akik amerikai bankokon keresztül képesek tranzakciókat megvalósítani.
A kereskedelmi ügyletek során valójában csak nagyon kevés pénz áramlik Észak-Koreán keresztül, a legnagyobb összegeket külföldi bankok mozgatják. Phenjan a háttérből, titokban irányít.
Az amerikai hatóságok a közelmúltban kezdeményezték, hogy egy amerikai banknál vezetett, s Phenjanhoz köthető számlát fagyasszanak be. A számláról, amelynek tulajdonosa egy Hong Kong-i bejegyzésű cég, amely észak-koreai finomított paraffint vásárolt, orosz olajat vettek. Egy másik hasonló tranzakció során Észak-Korea egy kínai szén importőrt használt fel közvetítőként - kommunikációs berendezéseket vettek a szintén kínai ZTE-től. Gyakran előfordul az is, hogy offshore, például a Brit Virgin-szigeteken bejegyzett vállalkozások járnak el Phenjan nevében, az amerikai hatóságok által legutóbb említett esetekben cukrot és műtrágyát vásároltak. A washingtoni adminisztráció nyíltan megfenyegette azokat a bankokat, amelyek észak-koreai érdekekben járnak el. A legutóbbi nagy port felvert eset során, 2016-ban az amerikai hatóságok a Standard Chartered és a Deutshce Bank, valamint több kisebb amerikai bank esetében szúrtak ki hasonló eseteket.
Egy washingtoni bíróság 2017-es ítélete szerint az elmúlt 10 évben nyolc amerikai bank, összesen 700 millió dollár értékben vett részt olyan tranzakciókban, amelyeket egy észak-koreai hátterű kínai vállalati háló hajtott végre. 
Az amerikai bankok azzal védekeztek, hogy nehéz kiszúrniuk az észak-koreai érintettséget, hiszen az esetek többségében ők csak a tranzakciók elszámolásánál működnek közre, a tényleges fizetések az Egyesült Államokon kívüli, többnyire kínai pénzintézetek között zajlanak le. Washington már régóta, a 2000-es évek eleje óta megtiltotta az amerikai cégeknek és bankoknak, hogy a makaói bejegyzésű Delta Asia bankkal üzleteljenek, amely észak-koreai pénzeket kezelt. Az egyre szigorodó nyugati szankciós háló nyomán Phenjan taktikát váltott és a nagyobb összegű tranzakciókat feldarabolta.
Az amerikaiak szerint egyre profibban tüntetik el nyomaikat, nemritkán hamis dokumentációt állítanak egy-egy ügylet mögé.

SIKERSZTORIK
Így dolgozhatsz produktívan otthonról! 10 szuper tipp a home office-hoz
Sokan irigykednek azokra, akik megtehetik, hogy otthonról dolgoznak. A home office azonban nem mindenkinek megy egyszerűen.
HR2019. jan 28.
Depresszió elleni orrsprayt fejlesztett ki a Johnson & Johnson
Az amerikai gyógyszerhatóság engedélyezte a partidrogként is használt ketamin származékát tartalmazó orrspray-t.
Hírek2019. márc 16.
Nagyon jó film lett a most díjazott Rossz versek
Először nyerte el magyar film a Monte Carlo-i Filmfesztivál fődíját: a Rossz verseket az Emir Kusturica vezette zsűri díjazta.
Siker2019. márc 16.
Bill Gates szerint ez a 10 újítás megváltoztatja a közeljövőt
Reméljük, hogy nem téved a Microsoft egykori alapítója.
Tech2019. márc 15.
Hol élnek a leggazdagabbak? Még mindig nyugaton
Az USA-ban 607 milliárdos él, a világ húsz leggazdagabb emberéből tizennégy. De egyre több V4 országbeli dollármilliárdos lesz. A magyarok a lista végén vannak.
Siker2019. márc 14.
Ez az iphone app hozta messze a legtöbb pénzt
A Sensor Tower adatai alapján a Statista rangsorolta a legtöbb bevételt hozó Iphone alkalmazásokat: a Netflix népszerűsége töretlen, már az App Store-t is uralja.
Tech2019. jan 30.
5 kifejezés, amelyet a sikeres emberek soha nem használnak
Nem várhatjuk el, hogy megértsük a másikat, ha nem fordítunk rá elég figyelmet. Összegyűjtöttünk 5 olyan kifejezést, amelyet jobb, ha elkerülünk.
Siker2018. nov 30.