Hogy is van az újévi fogadalmakkal? – Ezekre figyeljen!

HR2019. jan 3.Növekedés.hu

Az újévi fogadalmak általában azért születnek, hogy ne tartsuk be azokat. A YouGov közvélemény-kutatása szerint tavaly január elsején minden ötödik ember jutott valamilyen komoly elhatározásra. Más forrásokból azonban kiderült, hogy legtöbbünk ezeket a fogadalmakat január 10.-ére már feladta. Míg a legtöbb fogadalom ivásra, evésre, sportra vonatkozik, másik részük a munkát vagy a pénzköltési szokásokat veszi célba.  Ezeket nézte meg a BBC.

Otthagyjam a munkahelyemet?

Ha szánalmasnak érzi magát és utálja azokat az embereket, akikkel dolgozik, a válasz valószínűleg: igen. A csillagok állása talán még soha sem volt kedvezőbb egy ilyen lépéshez. Több az üres állás, mint ebben az évszázadban valaha volt: Nagy-Britanniában minden 100 létező munkakörre 2,8 betöltetlen jut, a munkanélküliség százalékos mértéke pedig utoljára 1975-ben volt ilyen alacsony. Bár a BBC anyaga nem Magyarországot veszi célba, de itthon is elmondható, hogy ha munkahelyet akar váltani a legjobb időben teszi most. Justin Urquhart-Stewart a Seven Investment Management társalapítója. Rendszeresen látogat iskolákat és egyetemeket, ahol a pénzügyi szolgáltatások területén szolgáltat személyes és karriertanácsokat. Általában azt javasolja: „Fényezze fel az életrajzát, beleértve szakképzettséget és munkahelyi tapasztalatokat. Írja be, ha bármiféle közösségi munkát végzett. A vállalkozások egyre szívesebben hozzák nyilvánosságra, mennyire fontos számukra a társadalmi felelősségvállalás, ezért jó pontnak számít, ha például besegít a helyi iskola munkájába”.  

Több fizetést érdemelnék?

Az új év egyben alkalom is lehet arra, hogy fizetésemelést kérjünk. Corinne Mills, a Personal Career Management ügyvezető igazgatója, azt mondja: a fizetésemelési kérést célszerű három-négy hónappal a munkáltató pénzügyi évének vége előtt kérni. „Ez esetben a kérés beépíthető a következő év költségvetésébe. Ha túl későn szól, még akkor is elutasíthatják, ha egyébként megadnák, amit kér”. „A másik fontos dolog, amit ismerni kell, saját magunk piaci értéke. Menjen fel a netre és nézze meg, körülbelül mekkora fizetésre számíthat. Fussa át a hasonló munkakörökre vonatkozó álláshirdetéseket, vagy beszéljen egy fejvadásszal. „A harmadik dolog, amiről nem szabad megfeledkezni: át kell esni egy megfelelő beszélgetésen. Érdemes készíteni egy listát az elmúlt évben elért eredményeinkről, és a beszélgetés keretében érzékeltetni, hogy elkötelezettek vagyunk a jövendő munkakör iránt”.

Több pénzt tegyek félre?

Szinte biztos, hogy igen. Justin Urquhart-Stewart azt mondja: „Az egyetlen megoldás, ha azonnal félreteszel pénzt, ahogyan a fizetést megkapod. Így elérheted, hogy nem költöd el. Bár a megtakarítási számlák kamatai manapság nem döntenek rekordokat, fizetés-napokon rendszeresen utaljunk pénzt egy bankszámlára, ha lehet, olyanra, amely valamilyen pénzügyi kedvezményt biztosít. A tőzsde ugyan kockázatos terep, de hosszabb távon általában magasabb hozamokat biztosít, mint a bankbetétek.

Kevesebb időt töltsek a telefonommal?

Valószínűleg. Az emberek túl sokszor nyúlnak telefonjaikhoz. Nem nehéz hát belátni, hogy ez okozhat gondot a munkában és bizonyára otthon is. Corinne Mills azt mondja: ő maga is megfogadta, hogy csökkenti a közösségi médiára fordított időtartamot. „Rabjává válsz. Kiesel a munkából és érzelmileg is befolyásol, amit olvasol, így nem tesz jót a közérzetednek”.   Ugyanakkor vannak olyan applikációk, amelyek hasznosak. A „Moment” (Egy pillanat) például azt állítja, hogy a telefonnal kialakult kapcsolat megújításával „naponta egy órát visszaad”. Az AppDetox blokkolja az applikációidat és rendszeres emlékeztetőket küld, ha feloldod a zárolást.

Járjak konditerembe?

Ha nem szereti a konditermeket, ne járjon. Úgyis abbahagyja és csak kidobott  pénzt az ablakon. A legegyszerűbb megoldás, ha valamelyest egészségesebben akar élni, hogy változtat a munkába járás gyakorlatán. Szálljon ki az autóból, szálljon le a buszról és sétáljon vagy biciklizzen. Ha beért a munkahelyre, próbálja ki, tud-e egy darabig állva dolgozni, vagy, ha megteheti és komolyan gondolja, szerezzen egy futópadot, hogy munka közben sétálhasson is. Corinne Mills arra is felhívja a figyelmet: „a munkahelyeken egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek a jó közérzetre és az egészséges gondolkodás feltételeinek megteremtésére: nemcsak konditerem a megoldás, hanem az olyan tevékenységek is, mint a séta, a jóga, vagy akár egy kórushoz történő csatlakozás”.

Többször menjek szabadságra?

Mindenképpen. Sokan vonakodnak kivenni a törvényileg biztosított szabadságot. A British Airways egy elemzése kimutatta, hogy a munkaképes korúak több, mint fele nem használja ki ezt a lehetőséget. Az Egyesült Királyság dolgozóinak fele fél két hétre elmenni, mert attól tart, hogy kollégái lustának tartanák. „Vannak az életben olyan időszakok, amikor a munka lehet olyan izgalmas és magával ragadó, hogy nem hiányzik a szabadság” mondja Corinne Mills. De vajon egészséges-e? Természetesen nem. Az embereknek többre van szükségük. Szükség van a magánéletre és a kikapcsolódásra. És itt visszajutunk a jó közérzethez.” Justin Urquhart-Stewart gyakorlatiasabb: „Foglalja le elsőként a szabadság időszakát és idejekorán tegye félre a pihenésre szánt pénzt”. „A nyaralások egy másik hátulütője, hogy azon a héten, amikor külföldre akar utazni, a hazai pénz árfolyama összeomlik. Egy kevés külföldi valutát ezért már az év elején célszerű vásárolni és ezt rendszeresen megismételni a következő hónapokban is. Ez a megoldás segíthet az árfolyam-mozgások elsimításában.”

SIKERSZTORIK
100% pszichológia: Ebben rejlik a Facebook, Snapchat és az Instagram sikerének titka
A Facebook több mint 2 milliárd, az Instagram 800 millió felhasználóval büszkélkedhet, a Snapchat-et pedig körülbelül 180 millióan használják naponta. Valójában miért kapnak ezek az alkalmazások ekkora figyelmet? Összegyűjtöttük az öt legfontosabb okot.
Siker2018. feb 15.
Mit tennének a milliárdosok, ha mindenüket elvesztenék?
Bill Gates és Warren Buffett, akik egyébként hosszú ideje jó barátok, megosztották gondolataikat arról, mit tennének, ha mindenüket elvesztenék és a nulláról kellene felépíteniük az életüket.
Siker2018. ápr 28.
Hogyan legyünk sikeresek a 20-as, 30-as, 40-es éveinkben - az Alibaba tulajdonosának jó tanácsai
„Az életben nem az számít, hogy mennyi mindent értél el, hanem az, hogy hogyan élted meg a kemény napjaidat és a hibáidat.” Mondta Jack Ma.
Siker2018. feb 20.
Michael Bloomberg: öt tipp, hogy sikeres vállalkozó legyen
Mindössze öt dologról van szó, ám ezek betartásával lett sikeres vállalkozó Michael Bloomberg, akit később New York polgármesterének választottak.
Siker2018. máj 10.
Kezdő vállalkozó? Akkor erre az öt dologra figyeljen!
Bármibe, és bármikor is vág bele az ember, vannak általános szabályok, amelyek betartása nagy segítséget jelent a kezdő vállalkozónak. Mutatjuk, mit tart a legfontosabbnak egy sikeres vállalkozó, a JÓKENYÉR pékség tulajdonosa, Ludwig Klára.
Siker2018. nov 8.
Soros után ő a második leggazdagabb magyar
Thomas Peterffy, vagyis Péterffy Tamás 15-18 milliárd dollárra becsült vagyonával a világ 57. legtehetősebb embere.
Siker2019. jan 12.
Egy fiatal srác 100 millió fontos sportruházati márkát rakott össze Nagy-Britanniában
Nehéz elképzelni, hogy az alapításkor 19 éves Ben Francis-nak honnan volt ideje és energiája létrehozni és vezetni a Gymshark-ot.
Siker2018. okt 18.