Hogy is van az újévi fogadalmakkal? – Ezekre figyeljen!

HR2019. jan. 3.Növekedés.hu

Az újévi fogadalmak általában azért születnek, hogy ne tartsuk be azokat. A YouGov közvélemény-kutatása szerint tavaly január elsején minden ötödik ember jutott valamilyen komoly elhatározásra. Más forrásokból azonban kiderült, hogy legtöbbünk ezeket a fogadalmakat január 10.-ére már feladta. Míg a legtöbb fogadalom ivásra, evésre, sportra vonatkozik, másik részük a munkát vagy a pénzköltési szokásokat veszi célba.  Ezeket nézte meg a BBC.

Otthagyjam a munkahelyemet?

Ha szánalmasnak érzi magát és utálja azokat az embereket, akikkel dolgozik, a válasz valószínűleg: igen. A csillagok állása talán még soha sem volt kedvezőbb egy ilyen lépéshez. Több az üres állás, mint ebben az évszázadban valaha volt: Nagy-Britanniában minden 100 létező munkakörre 2,8 betöltetlen jut, a munkanélküliség százalékos mértéke pedig utoljára 1975-ben volt ilyen alacsony. Bár a BBC anyaga nem Magyarországot veszi célba, de itthon is elmondható, hogy ha munkahelyet akar váltani a legjobb időben teszi most. Justin Urquhart-Stewart a Seven Investment Management társalapítója. Rendszeresen látogat iskolákat és egyetemeket, ahol a pénzügyi szolgáltatások területén szolgáltat személyes és karriertanácsokat. Általában azt javasolja: „Fényezze fel az életrajzát, beleértve szakképzettséget és munkahelyi tapasztalatokat. Írja be, ha bármiféle közösségi munkát végzett. A vállalkozások egyre szívesebben hozzák nyilvánosságra, mennyire fontos számukra a társadalmi felelősségvállalás, ezért jó pontnak számít, ha például besegít a helyi iskola munkájába”.  

Több fizetést érdemelnék?

Az új év egyben alkalom is lehet arra, hogy fizetésemelést kérjünk. Corinne Mills, a Personal Career Management ügyvezető igazgatója, azt mondja: a fizetésemelési kérést célszerű három-négy hónappal a munkáltató pénzügyi évének vége előtt kérni. „Ez esetben a kérés beépíthető a következő év költségvetésébe. Ha túl későn szól, még akkor is elutasíthatják, ha egyébként megadnák, amit kér”. „A másik fontos dolog, amit ismerni kell, saját magunk piaci értéke. Menjen fel a netre és nézze meg, körülbelül mekkora fizetésre számíthat. Fussa át a hasonló munkakörökre vonatkozó álláshirdetéseket, vagy beszéljen egy fejvadásszal. „A harmadik dolog, amiről nem szabad megfeledkezni: át kell esni egy megfelelő beszélgetésen. Érdemes készíteni egy listát az elmúlt évben elért eredményeinkről, és a beszélgetés keretében érzékeltetni, hogy elkötelezettek vagyunk a jövendő munkakör iránt”.

Több pénzt tegyek félre?

Szinte biztos, hogy igen. Justin Urquhart-Stewart azt mondja: „Az egyetlen megoldás, ha azonnal félreteszel pénzt, ahogyan a fizetést megkapod. Így elérheted, hogy nem költöd el. Bár a megtakarítási számlák kamatai manapság nem döntenek rekordokat, fizetés-napokon rendszeresen utaljunk pénzt egy bankszámlára, ha lehet, olyanra, amely valamilyen pénzügyi kedvezményt biztosít. A tőzsde ugyan kockázatos terep, de hosszabb távon általában magasabb hozamokat biztosít, mint a bankbetétek.

Kevesebb időt töltsek a telefonommal?

Valószínűleg. Az emberek túl sokszor nyúlnak telefonjaikhoz. Nem nehéz hát belátni, hogy ez okozhat gondot a munkában és bizonyára otthon is. Corinne Mills azt mondja: ő maga is megfogadta, hogy csökkenti a közösségi médiára fordított időtartamot. „Rabjává válsz. Kiesel a munkából és érzelmileg is befolyásol, amit olvasol, így nem tesz jót a közérzetednek”.   Ugyanakkor vannak olyan applikációk, amelyek hasznosak. A „Moment” (Egy pillanat) például azt állítja, hogy a telefonnal kialakult kapcsolat megújításával „naponta egy órát visszaad”. Az AppDetox blokkolja az applikációidat és rendszeres emlékeztetőket küld, ha feloldod a zárolást.

Járjak konditerembe?

Ha nem szereti a konditermeket, ne járjon. Úgyis abbahagyja és csak kidobott  pénzt az ablakon. A legegyszerűbb megoldás, ha valamelyest egészségesebben akar élni, hogy változtat a munkába járás gyakorlatán. Szálljon ki az autóból, szálljon le a buszról és sétáljon vagy biciklizzen. Ha beért a munkahelyre, próbálja ki, tud-e egy darabig állva dolgozni, vagy, ha megteheti és komolyan gondolja, szerezzen egy futópadot, hogy munka közben sétálhasson is. Corinne Mills arra is felhívja a figyelmet: „a munkahelyeken egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek a jó közérzetre és az egészséges gondolkodás feltételeinek megteremtésére: nemcsak konditerem a megoldás, hanem az olyan tevékenységek is, mint a séta, a jóga, vagy akár egy kórushoz történő csatlakozás”.

Többször menjek szabadságra?

Mindenképpen. Sokan vonakodnak kivenni a törvényileg biztosított szabadságot. A British Airways egy elemzése kimutatta, hogy a munkaképes korúak több, mint fele nem használja ki ezt a lehetőséget. Az Egyesült Királyság dolgozóinak fele fél két hétre elmenni, mert attól tart, hogy kollégái lustának tartanák. „Vannak az életben olyan időszakok, amikor a munka lehet olyan izgalmas és magával ragadó, hogy nem hiányzik a szabadság” mondja Corinne Mills. De vajon egészséges-e? Természetesen nem. Az embereknek többre van szükségük. Szükség van a magánéletre és a kikapcsolódásra. És itt visszajutunk a jó közérzethez.” Justin Urquhart-Stewart gyakorlatiasabb: „Foglalja le elsőként a szabadság időszakát és idejekorán tegye félre a pihenésre szánt pénzt”. „A nyaralások egy másik hátulütője, hogy azon a héten, amikor külföldre akar utazni, a hazai pénz árfolyama összeomlik. Egy kevés külföldi valutát ezért már az év elején célszerű vásárolni és ezt rendszeresen megismételni a következő hónapokban is. Ez a megoldás segíthet az árfolyam-mozgások elsimításában.”