Az ukrajnai menekültek belépése a munkaerőpiacra

Hírek2022. máj. 12.Növekedés.hu

A szomszédos Ukrajnában kialakult háborús helyzet miatt egyre több ukrán állampolgár érkezik az országunkba. A nagylétszámú menekültek közül kb. 7 ezer ember folyamodott menekültes státuszért a magyar hatóságokhoz, közülük is csak kevés, gyakorlatilag csak pár száz ember állhatott munkába a könnyített eljárás révén. Miközben egyre több cég tervezi Magyarországon, hogy a háború elől menekültet foglalkoztat, egyenlőre csak a menedékes státuszt elnyerők esetében van valós esély arra, hogy munkavállalóként jelenjenek meg idehaza.

A harmadik országból érkezők esetében a foglalkoztatásuk sok feladatot hoz magával, amelyekre az a belföldi munkáltatóknak korábban nem kellett felkészülniük. A területen sok jogszabályi előírás egyidejű alkalmazása szükséges. 

Az EU tagállamokból érkező munkavállalók esetében csak néhány statisztikai bejelentést kell teljesíteni a munkáltatóknak, ezzel szemben ha harmadik ország állampolgárával akar munkaviszonyt létesíteni, akkor lényegesen összetettebb folyamaton kell végig haladnia. 

A külföldiek foglakoztatásához szükséges dokumentáció egy része a hatóságok honlapjain fellelhetőek ugyan, azonban a munkáltató belsőmunkaügyi folyamatait és iratmintáit is át kell alakítani a foglalkoztatás sajátos jellemzőire tekintettel, mint például a határozott időre szóló munkaviszony és az idegen nyelvű kommunikáció. 

Különféle álláskereső portálok, munkaerőközvetítő- és tanácsadó cégek a szolgáltatásuk keretében kialakítják a külföldi munkaerő foglakoztatásához szükséges folyamatokat, az ehhez szükséges iratokat.

Igény esetén támogatják a kérelmek illetve nyilatkozatok összeállítását és beadását az idegenrendészeti hatóságok felé. Kialakítják a munkavégzéshez kapcsolódó speciális munkaügyi dokumentációt, iratmintákat és nyomon követik a foglalkoztatást. Mindezt hatékonyan segíti az anyanyelvi kommunikáció. 

Az alábbiakban felsorolt cégeknél lehetőség van ukrán és/vagy orosz nyelvű tolmács segítségét kérni, illetve a cégek dolgozói jól beszélik ezeket a nyelveket. Az állások között megtalálhatóak olyanok is, amelyek kifejezetten ezeken a nyelveken kínálnak állásokat nem csak az IT szektorban. 

  • DRAMEX Kereskedelmi és Tanácsadó Korlátolt Felelősségű Társaság

https://dramex.hu 

  • JOBTAIN HR szolgáltató Kft.

https://www.jobtain.hu/ 

  • NO FLUFFS JO

https://nofluffjobs.com/ 

https://jobinfo.hu 

Ukrán nyelvű állás, munka | JOBINFO.HU 

  • Work Force Kft.

https://work-force.hu/ 

Segítünk az ukrán háború menekültjeinek! - Work Force (work-force.hu) 

  • Pannonjob Humán Szolgáltató és Tanácsadó Kft.

https://pannonjob.hu/ 

Ukrán munkaerő biztosítása (pannonjob.hu) 

  • Profession  

https://profession.hu/ 

Mind amellett, hogy az álláshirdető portálok, illetve HR cégek ukrán és/vagy orosz nyelven kínálnak állásokat, segítséget nyújtanak a munkavállalás megszervezésében, a menekülteknek szükségük lehet jogi segítségnyújtásra is. Az alábbi honlapokon saját anyanyelvükön kaphatnak tájékoztatást ebben a témában is: 

  • Magyarország Kijevi Nagykövetsége 

Munkavállalás Magyarországon | Magyarország Nagykövetsége Kijev (gov.hu) 

  • Magyar Helsinki Bizottság 

UKR - Jogi segítség az Ukrajnából menekülőknek - Magyar Helsinki Bizottság