Ökumenikus Segélyszervezet: Már nem a háború elől menekülnek, hanem a háborúból jönnek hozzánk!

Interjú2022. máj. 10.Dajkó Ferenc Dániel

12 órás váltásban, éjjel-nappal dolgoznak a segélyszervezetek munkatársai a BOK Csarnokban. Több mint fél millió ukrán menekült érkezett eddig hazánkba, de nem csak itthon, hanem Ukrajnában is aktívak. Gáncs Kristóf, az Ökumenikus Segélyszervezet kommunikációs igazgatója beszélt a növekedés.hu-nak arról, hogyan segítik az Ukrajnából érkező menekülteket.

A háború kitörése óta rengetegen fogtak össze itthon, hogy támogassák az Ukrajnából menekülőket. Az Ökumenikus Segélyszervezet a kezdetek óta részt vesz ebben. Hogyan értékelik a mostani helyzetet?

Az Ökumenikus Segélyszervezetet kivételes helyzetben érte az Ukrajnában kirobbant háború. Egyrészt egy Ukrajnában több mint 25 éve jelenlévő szervezetként nyújtunk most ott rendkívüli segítséget, és nem csak Kárpátaljáról van szó, hanem az egész országról. Emellett pedig Magyarország a háborús menekülteket befogadó ország, így természetesen itthon is segítséget nyújtunk az ide érkezőknek.

Az, hogy egyszerre két „fronton” kell helytállnia az Ökumenikus Segélyszervezetnek, nagyon komoly erőforrásokat igényel, mind Magyarországon, mind pedig a határon túl.

Gáncs Kristóf, az Ökumenikus Segélyszervezet kommunikációs igazgatója

Hány menekültet kell most itthon ellátni nagyságrendileg? Hányan lehetnek, akik segítségre szorulnak? Sokan maradnak hosszútávon is hazánkban?

A hivatalos számokat talán sokan ismerik. Körülbelül 8 millió ember hagyta el Ukrajnán belül az otthonát, tehát ennyien vannak belső menekülti státuszban, és emellett megközelítőleg 5 millió ember van, aki már átlépte a határt. A Magyarországra érkezőknek a száma is folyamatosan növekszik, már nagyságrendileg 500 ezer fő fölött lehet.

Ebből az utolsó számból azonban nem következik, hogy ennyi menekült lenne Magyarországon, mivel nagyrészük tovább utazik hazánkból.

Ez persze nem jelenti azt, hogy az Ökumenikus Segélyszervezetnek és a többi karitatív szervezetnek ne lenne feladata azokkal a családokkal, akik csak rövid időt töltenek itt. Sőt az ő esetükben is nagyon komoly feladatokat láttunk el kezdettől fogva.

Miként zajlik most itthon a karitatív szervezetek segítségnyújtása?

Jelenleg az egyik kiemelt segítségnyújtási forma, a BOK Csarnokban zajló munka, ahol a karitatív szervezetek 12 órás műszakokban, egymást váltva segítenek az oda érkezőknek.

Ez kifejezetten egy humanitárius tranzitpont, ahol néhány órát töltenek az érkező menekültek és onnan aztán tovább tudnak utazni, legyen szó akár vasútról, légi közlekedésről – repülőtérre való tranzitról, vagy akár arról, hogy Magyarországon szeretnének maradni. Ebben az esetben merülnek fel újra feladatok a karitatív szervezetek részéről. Az Ökumenikus Segélyszervezet részt vesz a szállásadásban, hiszen mi is egyidejűleg több száz család elszállásolását oldjuk meg. Emellett részt veszünk a szálláshelyek koordinációjában is, tehát a szálláshelyet felajánlók és a szálláshelyet keresők összekötésében, illetve dolgozunk azon is, hogy hosszabb távon is segítséget tudjunk nyújtani azoknak, akik az országban maradnak.

Ezzel kapcsolatban zajlik a tervezése az oktatás megszervezésének, a hosszabb távú lakhatás megtervezésének. Mindent összevetve tehát itt egy nagyon komplex programról van szó és talán azt is érdemes hozzátenni, hogy akár az arányok is folyamatosan változnak, hogy egy-egy hullámban hányan érkeznek és közülük hányan maradnak itt.

Egy folyamatos változásban vagyunk és nagyon nagy rugalmasságra van szükség a szervezetünk részéről, hogy az erőforrásainkat hova összpontosítjuk, legyen szó akár pénzről, természetbeni adományokról, vagy önkéntesekről.

Honnan érkeznek most Ukrajnából a menekültek? Sokan jönnek háborús övezetből? Milyen állapotban vannak a hazánkba érkezők?

Ha a menekültekről beszélünk, nem egy homogén csoportra kell gondolnunk. Nagyon sokféle család érkezik, nagyon sokféle helyről. Ahogy minden menekültválságban, most is az elején indultak el azok, akiknek több lehetőségük volt és tehetősebbek voltak, tehát rendelkeztek például autóval, útlevéllel, pénzzel. Az első napok kígyózó soraiban azt láttuk, hogy a legtöbben talán még jobb helyzetben lévő családok voltak.

Ez viszont folyamatosan változik és a nagy választóvonal talán ott van, ami az érkezők állapotát illeti, amikor megérkeznek azok, akik nem a háború elől menekülnek, hanem a háborúból jönnek. Ott látjuk talán a legnehezebb és legmegrendítőbb történeteket.

Köztük találkozunk olyan családokkal, akik már elvesztettek valakit a háborúban, akik elveszítették az otthonukat, életük munkáját. Ők már egyértelműen azokból a térségekből érkeznek, amelyek a frontvonalakon, vagy a frontvonalak közelében vannak. Természetesen ettől még azokról a területekről is érkeznek nagyon nehéz sorsú emberek, ahol még nem pusztított közvetlenül a háború. Azok is lehetnek nagyon nehéz helyzetben, akik még nem élték át magát a háborút. Köztük is sokan vannak, aki a családtagjaik nélkül érkeznek.

Gyakori, hogy egy családnak csak a nőtagjai jönnek, mert a férfiak a fronton harcolnak. Mindig megrendítő ezeket a sorsokat látni, különösen úgy hogy rengeteg gyermek is érkezik velük Ukrajnából.

Jól szervezett itthon a segítségnyújtás?

Itthon egyértelműen egy példás összefogásról lehet beszélni. Magyarország esetében nagyon jól szervezett a segítségnyújtás és az összes segélyszervezet, köztük az Ökumenikus Segélyszervezet is minden erőforrását úgy csoportosította február végétől kezdve, hogy tényleg ott legyünk minden olyan helyszínen ahol szükség van a segítségre.

Én azt gondolom, hogy ezt a jól szervezett segítségnyújtást nagyon nagy szeretettel és nagyon nagy köszönettel fogadják az ide érkezők. Nagyon sok szép történet van, akár egyéni szerepvállalásról, akár civil szervezetek munkájáról.

Ugyanakkor mi folyamatosan hangsúlyozzuk a válság kezdetétől fogva, hogy az Ökumenikus Segélyszervezet, mint olyan szervezet, amely több mint két és fél évtizede van jelen Ukrajnában, az igazán hosszú távú szerepvállalást és a munka dandárját majd egyértelműen Ukrajnában kell, hogy elvégezze.

Itt arra gondolok, hogy továbbra is zajlik egy háború a szomszéd országban, elképesztő pusztítást – pusztulást látunk és tapasztalunk, eközben óriási tömegek hagyták el az otthonaikat az országon belül is - ahogy említettem- és nagyon korlátosak a lehetőségek a befogadó közösségek részéről is.

Így azokat a közösségeket, menekültszállásokat és azokat a településeket is támogatnunk kell, amelyek önmagukban is nehéz helyzetben voltak, de most még be is fogadtak menekülteket.

Az Ökumenikus Segélyszervezet segélyszállítmánya Ukrajnában

Épp ezért az Ökumenikus Segélyszervezet több mint 200 menekültszállót támogatott Ukrajnában a háború kitörése óta élelmiszerrel, eszközzel és minden mással, amire szükségük volt. Ez talán az egyik leginkább kiemelt feladatunk most. Itt arra kell gondolni, hogy az innen Magyarországról vitt több mint negyven kamionnak a célba juttatása is ezt a célkitűzést támogatta.

Mennyire nehéz most kijuttatni Ukrajnába a segélyszállítmányokat? El lehet érni a válságövezeteket?

Az Ökumenikus Segélyszervezet ebben nagyon nagy terepismerettel és gyakorlattal rendelkezik.

A mi beágyazottságunk, a helyi partneri kapcsolataink lehetővé teszik, hogy nagyon gördülékenyen lehessen szállítani.

Kárpátaljára ez egyértelműen igaz, és országon belül is a magyar segélyszervezetek közül elsőként, de a nemzetközi segélyszervezetek között is elsők között juttattunk ki segítséget. Így Kelet-Ukrajnába is érkeztek már segélyszállítmányaink, például Bucsába, Zaporizzsjába is az elmúlt napokban.

Lehel László elnök-igazgató úr személyesen is részt vett ezeknek az átadásában, illetve ilyenkor zajlik egy személyes felmérés is, valamint dolgozunk a helyi partnerségek megerősítésén is. Ráadásul ezen túl is vannak helyi partnerszervezetink olyan térségekben, ahová esetleg nehezebb eljutni, de rajtuk keresztül tudunk segíteni. Ebben az esetben akár pénzzel is támogatjuk az ő munkájukat például Dnyiproban.

Az Ökumenikus Segélyszervezet segélyszállítmánya Ukrajnában

Mivel segíthet most, aki adományozni szeretne? Mire van a legnagyobb szüksége a segélyszervezeteknek?

Én azt gondolom, hogy tájékozódjon mindenki, aki adományozni kíván, és valóban azzal támogassa az adott szervezetet, amire szükség van, amit az adott szervezet kér. Az Ökumenikus Segélyszervezet esetében is, a www.segelyszervezet.hu oldalon megtalálható egy olyan lista, amin fel van sorolva milyen adományokat várunk. főképp olyan tételek szerepelnek itt, mint a tartós élelmiszerek és a gyermekápolási cikkek.

Az ilyen típusú adományokból én azt gondolom, hogy minden mennyiséget be tudnak fogadni a segélyszervezetek, hiszen nem csak az itthoni menekültellátásban van rá szükség, hanem Ukrajnában, az ottani menekülteket segítő tevékenység során is.