Az ukrán háború egyik legnagyobb tankcsatájára került sor - az oroszok húzták a rövidebbet

Hírek2024. ápr. 2.Növekedés.hu

Ez történt az ukrán háború 768-dik napján:

- A Háborús Tanulmányok Intézete (ISW) közölte, hogy a kijevi erők 36 harckocsit és 12 gyalogsági harcjárművet vertek vissza, miután az oroszok egy gépesített támadást hajtottak végre Avdijivka város közelében. Vélhetően ez volt Moszkva egyik legnagyobb páncélozott járműves támadása, mióta kitört a háború.

- Oroszország és Ukrajna azt állította, hogy hétfőn lelőtték egymás drónjait a Fekete-tenger felett. Az orosz védelmi minisztérium azt írta, hogy légvédelmi egységei hat ukrán drónt fogtak el, amelyek "terrortámadást" akartak végrehajtani.

Az ukrán légierő szóvivője, Illya Jevlash a nemzeti televíziónak azt mondta, hogy az ukrán erők lelőttek egy roppant drága orosz "Forpost" drónt.

- A közelmúltbeli orosz támadások jelentős károkat okoztak az ukrán villamosenergia-rendszerben, de teljes összeomlás nem valószínű - mondta hétfőn Volodimir Kudrickij, az Ukrenergo vállalat vezetője.

Az orosz erők március 22-e óta szinte naponta támadják az ukrán hő- és vízerőműveket, valamint a főhálózatokat, ami az ország számos régiójában áramkimaradásokhoz vezetett. 

- Ukrajna tengeri exportja márciusban elérte a 11,8 millió tonnát - írta az ország gazdasági minisztere, Julija Szvyrydenko az X-en.

- A Luhanszk régió orosz ellenőrzés alatt álló területén autóbomba végzett egy Moszkva által kinevezett kormánytisztviselővel - közölték a helyi hatóságok.

- Irán állítólag a múlt hónapban Moszkvában elkövetett koncerttermi mészárlás előtt figyelmeztette Oroszországot egy nagyszabású "terrorista akció" lehetőségéről. Három forrás is elmondta a Reutersnek, hogy Irán - amely diplomáciai szövetséges - megosztotta Oroszországgal a közelgő támadásról szóló értesüléseket.

- Oroszország megtámadta a Harkivi területen található Vovcsanszk városát, megsebesítve egy 27 éves nőt.

- Egy orosz bíróság hétfőn meghosszabbította Alsu Kurmasheva amerikai-orosz újságírónő előzetes letartóztatását, akire munkaadója szerint 15 év börtön vár. A vád "hamis információk terjesztése".

Kurmasheva 2022-ben egy könyvet szerkesztett "Nemet mondani a háborúra" címmel - egy olyan interjúkból és történetekből álló gyűjteményt, amelyben oroszok nyilatkoztak, akik ellenzik Moszkva Ukrajna elleni hadjáratát.

- Franciaország vezető diplomatája szerint Kínának világosan kell beszélnie Oroszországgal az ukrajnai háború miatt. "Elvárjuk, hogy Kína nagyon világos üzeneteket küldjön Oroszországnak" - mondta Emmanuel Macron külügyminisztere, Stéphane Séjourné, miután Pekingben találkozott kínai kollégájával, Wang Yi-vel.