Az ukránok megint lecsaptak Oroszországra - Kijev szerint új szakaszába lépett a háború

Hírek2024. jan. 19.D.J.

Ez történt az ukrán háború 693-dik napján:

- Ukrán dróntámadás ért csütörtökön egy szentpétervári olajterminált a térségben zajló háború "új szakaszának" részeként - közölte egy ukrán katonai forrás a Reuters hírügynökséggel. A hírügynökség nem tudta függetlenül ellenőrizni az állítást, de a Kyiv Independent is beszámolt a hírről.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök korábban ígéretet tett arra, hogy idén több célpontot támadnak majd Oroszországon belül, azzal a céllal, hogy növeljék a nyomást Putyinon.

Az ukrán katonai forrás azt mondta a Reutersnek: "Megerősített találatok vannak.”

Kijev szerint a mostani támadások a háború "új szakaszát" jelzik.

- Az orosz erők ellenőrzésük alá vonták Veszele települést a kelet-donyecki régióban - közölte az orosz védelmi minisztérium csütörtökön a Reuters hírügynökséggel.

- Ukrajna hat Caesar tarackot vásárolt - közölte csütörtökön Sébastien Lecornu francia védelmi miniszter. Lecornu elmondta, hogy Kijev hatot vásárolt darabonként 3-4 millió euróért.

- Szergej Lavrov orosz külügyminiszter csütörtökön Moszkvában tartotta éves tájékoztatóját. Azt mondta, hogy Oroszország "különleges katonai művelete" Ukrajnában "bizonyos megtisztulást hozott az [orosz] társadalomban", és "egészségesebbé" tette azt.

Azt is mondta, hogy Oroszország "nem bízhat többé a Nyugatban".

Hozzátette, hogy az USA és más nyugati országok a "legcsekélyebb érdeklődést" sem mutatták a háború befejezése iránt.

- Oroszország a külföldről érkező, "partizánháborút" kirobbantani akaró szeparatista "árulókat" tette felelőssé a baskíriai Bajmak kisvárosban szerdán lezajlott tüntetésekért, miután Fail Alsinov helyi aktivistát négy évre bebörtönözték.

- Dél-Korea, az Egyesült Államok és Japán megbízottjai csütörtökön Szöulban tartott találkozójukon elítélték Észak-Koreát az Oroszországgal folytatott fegyverkereskedelem, a közelmúltban végrehajtott rakétakísérletek és az egyre ellenségesebb retorika miatt.

Japán küldötte, Hiroyuki Namazu elítélte Phenjan ballisztikus rakétakilövését, és kijelentette, hogy szigorúan figyelemmel kell kísérni, hogy Oroszország mit adhat Észak-Koreának a fegyverekért cserébe.

- Az orosz erők az éjszaka folyamán 33 iráni támadó drónt lőttek ki Ukrajnára, és irányított rakétákat lőttek ki a második legnagyobb városra, a keleti Harkivra - közölte csütörtökön az ukrán légierő.

Hozzátették, hogy légvédelmi rendszereik 22 drónt lelőttek.

- Nyugat-Ukrajnában az iskolák interaktív szoftver segítségével ismertetik meg a diákokkal a fegyverhasználatot - közölte egy regionális tisztviselő. A nyugati Ivano-Frankivszki terület kormányzója, Szvitlana Onyiscsuk elmondta:

"A középiskolások biztonságos interaktív rendszereken fognak lövészetet tanulni". Elmondása szerint a nyugati régió három tucat iskolájában vezetik be a képzést.

- Oroszország vádat emelt 68 külföldi zsoldos ellen, mert Ukrajnáért harcoltak - közölte a Tass orosz állami hírügynökség.

- Az USA és szövetségesei keresik a módját annak, hogy 300 milliárd dollár értékű, főként Európában található orosz központi banki pénzt felszabadítsanak, azért hogy Ukrajna javára fordítsák.