Az oroszok tárgyalnának Washingtonnal, de vannak feltételeik

Hírek2024. jan. 18.MTI

Moszkva mindaddig nem lát lehetőséget a hadászati stabilitásról szóló párbeszédre Washingtonnal, amíg a Nyugat fel nem hagy az orosz érdekek aláásásával - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter csütörtöki moszkvai évértékelő sajtóértekezletén.

"Nem látunk semmilyen alapot nemcsak a fegyverzetellenőrzés és a hadászati kockázatok csökkentése terén teendő további közös intézkedésekre, de általában véve semmilyen, a stratégiai stabilitásról szóló párbeszédre sem az Egyesült Államokkal" - mondta a miniszter.

Hozzátette ugyanakkor, hogy Moszkva nem utasítja el a tárgyalások, valamint "a politikai és diplomáciai rendezés lehetőségét" a stratégiai stabilitás ügyében.

"Keményen és szilárdan attól a feltételtől tesszük függővé ezt a lehetőséget, hogy a Nyugat előzetesen és teljes mértékben feladja rosszindulatú, az Oroszország biztonságát és érdekeit átfogóan aláásó irányvonalát" - hangsúlyozta Lavrov.

A miniszter az mondta, hogy Moszkva nem fenyegette nukleáris fegyverrel a Nyugatot, amelyet arra figyelmeztetett, hogy ő se fenyegessen.

Álláspontja szerint a Nyugat azzal, hogy Ukrajnát a Krímre és Oroszország belső területeire mérendő csapásokra bujtogatja, és ezekhez nagy hatótávolságú eszközökkel is ellátja, azt bizonyítja, hogy "nem akar semmilyen konstruktív megoldást, amely figyelembe venné az Oroszországi Föderáció jogos aggodalmait".

Leszögezte, hogy Moszkva továbbra is következetesen törekszik az Ukrajna elleni "különleges hadművelet" céljainak elérésére, amit a brit-ukrán biztonsági megállapodás sem fog tudni megakadályozni.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök uszításával Lavrov szerint konkrétan Londont vádolta meg. Lehetetlennek nevezte, hogy Oroszország vereséget szenvedjen Ukrajnában, amelyre szerinte ugyanaz a sors vár, mint Afganisztánra és a többi országra, ahol a Nyugat "kalandorságba" bocsátkozott.

"Washington az oroszellenes töltetű NATO-blokk féktelen terjeszkedésére, a posztszovjet térségbe való terjeszkedésre vette az irányt, kiprovokálta az ukrajnai konfliktust" - mondta a miniszter.