Azeri kőolaj érkezik a Mol pozsonyi finomítójába

Hírek2023. márc. 20.MTI

Azeri Light típusú kőolajszállítmány érkezik a Mol-csoporthoz a pozsonyi finomítóba az azerbajdzsáni ACG mezőről, amelyben a Mol a harmadik legnagyobb részvényes - közölte az olajtársaság.

A közlemény szerint a 90 000 tonna kőolaj a Seavelvet tartályhajón érkezett a törökországi Ceyhan kikötőjéből a horvátországi Omisaljba, ahonnan aztán az Adria vezetéken keresztül jut el a szlovákiai Slovnaft Finomítóba.

Az Azeri Light Mol finomítóiba történő szállítása lehetővé teszi, hogy a vállalatcsoport megvalósítsa értékláncának teljes integrációját a kitermeléstől az értékesítésig - tették hozzá. 

Az új forrásból származó kőolaj erősíti a Mol-csoport rugalmasságát és ellenállóképességét, amely különösen fontos az orosz eredetű kőolajtermékek exportjára kivetett EU-s szankciók életbe lépését követően - tették hozzá.

A vállalatcsoport kiemelt célja, hogy növelje a kőolaj beszerzésének rugalmasságát. A Mol ezzel egy teljesen integrált értékláncot hozott létre, azaz képessé válik egy tulajdonában lévő mezőről kitermelt kőolajból a saját finomítójában feldolgozott kőolajtermékeket értékesíteni. A szállítmányt a Baku melletti Sangachal olajterminálból a szintén a Mol-csoport résztulajdonában lévő BTC-olajvezetéken keresztül szállították Ceyhanba.

Az Azeri-Chirag-Gunashli olajmezőn - amelynek 9,57 százaléka Mol-tulajdon - kitermelt Azeri Light feldolgozása áprilisban veszi kezdetét. A Slovnaft finomítójában korábban többféle a Közel-Keletről és a Kaszpi-tenger térségéből származó olajfajtát is sikeresen teszteltek, de a saját mezőről származó kőolaj finomítása egy újabb fontos mérföldkő - tették hozzá.

Az Azeri Light kőolajszállítmány érkezése rendkívül fontos esemény számunkra, amely képes megmutatni, hogy milyen rugalmasságot értünk el a kőolaj beszerzésében. Emellett lehetőséget teremt arra is, hogy lefedjük a teljes értékláncunkat, a kitermeléstől az értékesítésig, ami mindig komoly teljesítmény. A Mol-csoport tudatosan szerepet vállal a régió ellátásbiztonságában, ezért különösen nagy örömünkre szolgál, hogy a saját kőolajunkkal is hozzájárulhatunk Kelet-Közép-Európa ellátásához

mutatott rá Szabó Gábriel, a Mol-csoport Downstream üzletágának ügyvezető igazgatója a közlemény szerint.

A Mol-csoport egyre fontosabb gazdasági összekötő kapoccsá kíván válni Azerbajdzsán és Kelet-Közép-Európa között. A vállalat 2020-ban szerzett részesedést az azerbajdzsáni gazdaság egyik zászlóshajójának számító ACG olajmezőben, valamint 8,9 százalékos részesedést a BTC (Baku-Tbiliszi-Ceyhan) vezetékben - áll a közleményben.

Marton Zsombor, a MOL-csoport Upstream üzletágáért felelős ügyvezető igazgatója szerint a szállítmány visszaigazolja azt a döntést, hogy az azerbajdzsáni ACG olajmező résztulajdonosává vált a cég. Így többek között rugalmasan dönthetnek arról, hogy eladják-e részesedésüket az ACG-nél kitermelt kőolajból, vagy a számukra központinak számító kelet-közép-európai régióba szállítsák azt. "Nagyszerű lehetőség ez arra is, hogy erősítsük a Mol-csoport kulcsfontosságú üzletágai, az Upstream és a Downstream közötti együttműködést" - mondta .

Az ACG projekt a csoport teljes termelésének 15 százalékát és összes tartalékának 25 százaléká teszi ki. A BTC vezeték fontos szerepet játszhat a pozsonyi és a százhalombattai finomítóinak ellátásában - írták.

Egyben megjegyezték: a Mol folytatja az orosz kőolajtermékek importját a Barátság kőolajvezetéken is, mivel meggyőződése, hogy Kelet-Közép-Európa üzemanyagellátásának biztonságát leginkább úgy lehet garantálni, ha alternatív ellátási útvonalak felkutatása és biztosítása mellett a hagyományos ellátási csatornák is érintetlenül maradnak.

A Mol-csoport nemzetközi, integrált olaj-, gáz-, petrolkémiai és fogyasztói kiskereskedelmi vállalatt több mint 30 országban aktív, 25 000 dolgozója van. Három finomítót és két petrolkémiai üzemet üzemeltet Magyarországon, Szlovákiában és Horvátországban, valamint közel 2500 benzinkútból álló hálózattal rendelkezik Közép- és Délkelet-Európa 10 országában. Termelési tevékenységet 8 országban folytatnak, 10 országban rendelkeznek kutatási eszközökkel.

A Mol elkötelezett amellett, hogy hagyományos fosszilis tüzelőanyag-alapú tevékenységét alacsony szén-dioxid-kibocsátású, fenntartható üzleti modellré alakítsa, és arra törekszik, hogy 2050-re nettó szén-dioxid-semlegessé váljon, miközben formálja az alacsony szén-dioxid-kibocsátású körforgásos gazdaságot Kelet- és Közép-Európában.

A Mol-csoport tisztított, kamat-, adófizetés és amortizáció előtti eredménye (EBITDA) 1773,9 milliárd forint (4,7 milliárd dollár) volt tavaly az előző évi 1071,9 milliárd forint (3,53 milliárd dollár) után. Az értékesítés nettó árbevétele meghaladta a 9868 milliárd forintot (26,33 milliárd dollár) 2022-ben, az egy évvel korábbi 5959 milliárd forint (19,61 milliárd dollár) után - tette közzé a társaság februárban.

A Mol részvényeivel a BÉT prémium kategóriájában kereskednek, a papír 2792 forinton zárt hétfőn. Az elmúlt egy évben a részvények legmagasabb árfolyama 3170, a legalacsonyabb 2312 forint volt.