Baráti Csoport alakult 9 EU tagállamból - Azonnali változást sürgetnek

Hírek2023. máj. 4.MTI

A teljes egyetértésen nyugvó döntéshozatal megszüntetését és a minősített többségi döntések gyakorlatának bevezetését sürgeti az Európai Unió kül- és biztonságpolitikájában kilenc tagállam, amelyek a közös ügy előmozdításának céljával csütörtökön megalakították a Baráti Csoport elnevezésű kezdeményezést.

A német külügyminisztérium a Belgium, Finnország, Franciaország, Hollandia, Luxemburg, Németország, Olaszország, Spanyolország és Szlovénia összetételű országcsoport kezdeményezéséről közölte, hogy

céljuk az uniós külpolitikai döntések hatékonyságának és gyorsaságának növelése.

Mint írták, Oroszország Ukrajna elleni háborúját és az EU előtt álló egyre nagyobb nemzetközi kihívásokat tekintve a Baráti Csoport azt vallja, hogy "az EU mint globális szereplő" megerősödése érdekében át kell alakítani a döntéshozatali eljárást.

Ezért a csoport tagjai arra törekednek, hogy "pragmatikus módon konkrét előrelépést" érjenek el az ügyben, az EU működéséről rendelkező szerződések keretein belül.

A csoport nyitva áll minden tagállam előtt,

amely érdekelt az uniós külpolitikai döntéshozatali folyamatok javításában, "különösen a minősített többségi szavazás révén" - áll a közleményben.

Hozzátették, hogy rendszeresen értékelik a helyzetet, tanácskozásaik eredményeit pedig "átlátható módon megosztják valamennyi tagállammal", és szorosan együtt is működnek valamennyi uniós tagállammal, és összehangolják tevekénységüket a közösségi intézményekkel.