Bécsi tárgyalások Transznisztriáról

Hírek2017. nov 20.Növekedés.hu

Európa egyik legkülönösebb térsége, az alig félmilliós vékonyka országszerűség: Transznisztria. Hívják még Dnyeszter-menti Moldáv Köztársaságnak, vagy Dnyeszteren Túli Köztársaságnak is. A 4000 négyzetkilométeres csík Moldova és Ukrajna között húzódik, lakossága a lehető legkevertebb, mert gyakorlatilag ugyanannyi románul beszélő moldáv, orosz és ukrán él itt. A kis terület orosz segítséggel levált Moldováról, amelynek ma nincs befolyása a kis államra, amely azért hivatalos államnak nehezen nevezhető, mert senki nem ismeri el. Furcsa hely, Európában talán itt maradt meg a leginkább a kommunizmus, de mivel amolyan senki földje, sok dezertőr, vagy ex-kommandós, esetleg szolgálati háttere miatt menekülni kényszerült ember él itt. November 28-án Bécsben Moldova és Transznisztria vezetői ismét megpróbálják rendezni a viszonyaikat. Újraegyesülésre valójában nincs sok esély, a szakadékok nagyok, a tárgyalás előtt tíz nappal a felek kölcsönösen azzal vádolták meg a másikat, hogy katonáikat mozgósították. Ukrajna és Oroszország pedig többször hangot adott azon véleményének, hogy az egyesülést legfeljebb akkor támogatná, ha Moldova felhagyna a Nagy-Románia koncepciójával, vagyis nem törekedne a Romániával való egyesülésre.

SIKERSZTORIK
Ezeket az órákat hordják a legnagyobb cégek vezetői
A legsikeresebb vezetők számára egy óra a presztízs és az imázs fontos része. Mutatjuk, milyen órákat hord néhány meghatározó nagyvállalat vezetője.
Hírek2019. márc 10.
Így osztja be idejét a világ leggazdagabb embere
Jeff Bezos szerint szükség van nagy ívű, hosszú távú víziókra, azonban időnk, energiánk túlnyomó részét rövid távú, 2-3 évre vonatkozó célkitűzésekre kell összpontosítani.
Siker2019. márc 17.
Ő volt a történelem leggazdagabb embere
A világ aranykészletének a felével rendelkezett. Legendás utazása során annyi aranyat szórt el, hogy azzal az egész régióban évekre tönkretette a nemesfém értékét. Egy hihetetlen történet.
Siker2019. márc 16.
Bill Gates szerint ez a 10 újítás megváltoztatja a közeljövőt
Erős lista a Microsoft egykori alapítójától. Reméljük, hogy nem téved és ezek az újdonságok hamarosan megkönnyítik majd az életünket. Az egészségügyi pontok különösen figyelemreméltók.
Tech2019. márc 15.
100 éve nem volt ekkora vagyonuk az amerikai ultragazdagoknak
Ijesztő: ilyen arányokra utoljára az 1920-as évek végén, még a nagy gazdasági világválság kitörése előtt volt példa.
Pénzügyek2019. feb 26.
Ezek a legkedveltebb nászutas célpontok
A rangsor első helyére a görögországi Santorini került, nem véletlenül, hiszen a lenyűgöző kék-fehér épületeiről híres vulkanikus sziget Görögország egyik legszebb turisztikai célpontja. Mutatjuk a többit is.
Hírek2019. márc 15.