Így alakították át az új ipari forradalmak a világgazdaságot

Elemzések2017. nov 20.Növekedés.hu

A legnagyobb amerikai vállalatok sorsának alakulása alapján tökéletesen kirajzolódik, hogyan formálták át az ipari forradalmak a világgazdaság szerkezetét, és hogyan jutottunk el a nehézipar aranykorától az olajipar regnálása utáni a közösségi terek időszakába. Egy évszázad alatt a nagy acélgyártó vállalatok helyére a legnagyobbak közé azok a tech-óriások kerültek, amelyek ma már államként működnek az államokban.

1917: Az iparosodás korszaka

1911-ben trösztellenes eljárás sújtotta John Rockefellert a Standard Oil és J. P. Morgant a U.S Steel vállalat tulajdonosát. A Standard Oil, amely 1900-ig uralta az olajpiac majdnem egészét az Egyesült Államokban a Legfelsőbb Bíróság rendelete alapján 34 független társaságra bomlott. Ugyanakkor, a U.S Steel, amely akkoriban az acélipar 67 százalékát irányította az országban, sikeresen elkerülte ezt a sorsot. A howmuch.net grafikonja azt mutatja, hogy végül az abszolút vezető gazdasági hatalom a US Steel vállalat lett az Egyesült Államokban, míg a Standard Oil csak a harmadik helyet tudta elfoglalni.

1967: A hardver kora

Ötven év elteltével még mindig az olaj volt a legkeresettebb árucikk.  Amikor a Standard Oil felbomlott 1911-ben, az újonnan létrejövő vállalatok között szerepelt a Standard of New Jersey (később Exxon névre keresztelték), amely az ötödik legtöbbet érő vállalattá nőtte ki magát. Két céget érdemes még kiemelni, a Texacot és a Gulf Oilt, melyek szintén a Standard Oil-ból képződtek, ami szinte biztosította a legnagyobb tízbe való bekerülésüket. Az energiavállalatoktól eltekintve a listát olyan cégek dominálják, amelyek kézzelfogható dolgokat hoztak létre. Az IBM az első és egyben legfejlettebb számítógépeket gyártotta, a General Motors a legnagyobb amerikai autógyártó volt, a Kodak és a Polaroid kamerákkal futott be. A General Electric termékei széles skálán mozognak, egészen a számítógépektől a sugárhajtóművekig. Míg a Kodak és a Polaroid eltűnt, a GM és a GE , valamint az IBM továbbra is az erősek között maradt, de kiszorultak a top 10-ből.

2017: A közösségi terek időszaka

Ma már az olyan közösségi felületeké az irányítás, mint a Facebook, az Amazon, a Google, a Microsoft és az Apple, az öt vállalat fejlődési gyorsasági minden évben kétszámjegyű. Eközben az 1967-es évek oszlopos tagjainak nagy része elbukott: a Polaroidnak és a Kodaknak vége, a Sears Canadának hónapokkal ezelőtt szintén. Az internet világa a soha nem látott vagyonú vállalatok korát hozta el, és olyan kizárólagos helyzetet teremtett a legnagyobbak számára, amire korábban nem volt példa. Az egyetlen vállalat, amely látványosan túlélte az elmúlt száz évet az A T&T, mintegy kivételként erősítve a változások törvényét. A telekommunikációs vállalat még azt a trösztellenes pert is átvészelte, amit az amerikai kormány akasztott a nyakába a 70-es években, és amit el is veszített.

SIKERSZTORIK
Ő volt a történelem leggazdagabb embere
A világ aranykészletének a felével rendelkezett. Legendás utazása során annyi aranyat szórt el, hogy azzal az egész régióban évekre tönkretette a nemesfém értékét. Egy hihetetlen történet.
Siker2019. márc 16.
Depresszió elleni orrsprayt fejlesztett ki a Johnson & Johnson
Az amerikai gyógyszerhatóság engedélyezte a partidrogként is használt ketamin származékát tartalmazó orrspray-t.
Hírek2019. márc 16.
Nagyon jó film lett a most díjazott Rossz versek
Először nyerte el magyar film a Monte Carlo-i Filmfesztivál fődíját: a Rossz verseket az Emir Kusturica vezette zsűri díjazta.
Siker2019. márc 16.
Bill Gates szerint ez a 10 újítás megváltoztatja a közeljövőt
Erős lista a Microsoft egykori alapítójától. Reméljük, hogy nem téved és ezek az újdonságok hamarosan megkönnyítik majd az életünket. Az egészségügyi pontok különösen figyelemreméltók.
Tech2019. márc 15.
Ezeket az órákat hordják a legnagyobb cégek vezetői
A legsikeresebb vezetők számára egy óra a presztízs és az imázs fontos része. Mutatjuk, milyen órákat hord néhány meghatározó nagyvállalat vezetője.
Hírek2019. márc 10.
A leggazdagabb orosz nők
Oroszországban a gazdag milliárdosok többsége férfi, ismert oligarchák, acélipari, olajipari csoportok tulajdonosai. Vannak azonban olyan nők is szép számmal, akik vagy alanyi jogon, vagy esetleg éppen egy előnyös válás révén immár önállóan is százmilliárd forint körüli vagyonnal bírnak.
Siker2018. júl 15.
5 kifejezés, amelyet a sikeres emberek soha nem használnak
Nem várhatjuk el, hogy megértsük a másikat, ha nem fordítunk rá elég figyelmet. Összegyűjtöttünk 5 olyan kifejezést, amelyet jobb, ha elkerülünk.
Siker2018. nov 30.