Így alakították át az új ipari forradalmak a világgazdaságot

Elemzések2017. nov. 20.Növekedés.hu

A legnagyobb amerikai vállalatok sorsának alakulása alapján tökéletesen kirajzolódik, hogyan formálták át az ipari forradalmak a világgazdaság szerkezetét, és hogyan jutottunk el a nehézipar aranykorától az olajipar regnálása utáni a közösségi terek időszakába. Egy évszázad alatt a nagy acélgyártó vállalatok helyére a legnagyobbak közé azok a tech-óriások kerültek, amelyek ma már államként működnek az államokban.

1917: Az iparosodás korszaka

1911-ben trösztellenes eljárás sújtotta John Rockefellert a Standard Oil és J. P. Morgant a U.S Steel vállalat tulajdonosát. A Standard Oil, amely 1900-ig uralta az olajpiac majdnem egészét az Egyesült Államokban a Legfelsőbb Bíróság rendelete alapján 34 független társaságra bomlott. Ugyanakkor, a U.S Steel, amely akkoriban az acélipar 67 százalékát irányította az országban, sikeresen elkerülte ezt a sorsot. A howmuch.net grafikonja azt mutatja, hogy végül az abszolút vezető gazdasági hatalom a US Steel vállalat lett az Egyesült Államokban, míg a Standard Oil csak a harmadik helyet tudta elfoglalni.

1967: A hardver kora

Ötven év elteltével még mindig az olaj volt a legkeresettebb árucikk.  Amikor a Standard Oil felbomlott 1911-ben, az újonnan létrejövő vállalatok között szerepelt a Standard of New Jersey (később Exxon névre keresztelték), amely az ötödik legtöbbet érő vállalattá nőtte ki magát. Két céget érdemes még kiemelni, a Texacot és a Gulf Oilt, melyek szintén a Standard Oil-ból képződtek, ami szinte biztosította a legnagyobb tízbe való bekerülésüket. Az energiavállalatoktól eltekintve a listát olyan cégek dominálják, amelyek kézzelfogható dolgokat hoztak létre. Az IBM az első és egyben legfejlettebb számítógépeket gyártotta, a General Motors a legnagyobb amerikai autógyártó volt, a Kodak és a Polaroid kamerákkal futott be. A General Electric termékei széles skálán mozognak, egészen a számítógépektől a sugárhajtóművekig. Míg a Kodak és a Polaroid eltűnt, a GM és a GE , valamint az IBM továbbra is az erősek között maradt, de kiszorultak a top 10-ből.

2017: A közösségi terek időszaka

Ma már az olyan közösségi felületeké az irányítás, mint a Facebook, az Amazon, a Google, a Microsoft és az Apple, az öt vállalat fejlődési gyorsasági minden évben kétszámjegyű. Eközben az 1967-es évek oszlopos tagjainak nagy része elbukott: a Polaroidnak és a Kodaknak vége, a Sears Canadának hónapokkal ezelőtt szintén. Az internet világa a soha nem látott vagyonú vállalatok korát hozta el, és olyan kizárólagos helyzetet teremtett a legnagyobbak számára, amire korábban nem volt példa. Az egyetlen vállalat, amely látványosan túlélte az elmúlt száz évet az A T&T, mintegy kivételként erősítve a változások törvényét. A telekommunikációs vállalat még azt a trösztellenes pert is átvészelte, amit az amerikai kormány akasztott a nyakába a 70-es években, és amit el is veszített.