Befellegzett a műanyag csomagolóanyagoknak

Hírek2018. aug. 17.Növekedés.hu

Franciaországban azok a termékek, amelyek nem újra-hasznosítható műanyagból készültek, a jövőben 10 százalékkal drágábbak lesznek. A műanyag-termelés az elmúlt 10 évben világszerte több, mint 40 százalékkal nőtt, nagyrészt a csomagolóanyag-igény emelkedése következtében. Egy 2015. évi kutatás arra az eredményre jutott, hogy évente mintegy 8 millió tonna műanyag hulladék kerül az óceánokba, ahol hatalmas, lebegő szemét-szigeteket alkot. A műanyag-darabok idővel apró részecskékre szakadnak, amely bekerülnek a táplálék-láncba is. Az Európai Bizottság a műanyagok felhasználásának csökkentését egyik legfontosabb célkitűzésének tekinti. Májusban jogszabályokat alkotott, amelyek megkövetelik az egyéb, alkalmazható anyagok felhasználását és ösztönzik a vállalatokat e cél követésére. Franciaországban jelenleg a felhasznált műanyag alig 25 százalékát hasznosítják újra. A műanyag zacskók kizárólagos használatát a szuper-marketekben már betiltották, de Franciaország azon van, hogy az Európai Bizottság törekvéseinek megfelelően további komoly lépéseket tegyen.   Azok a termékek, amelyek nem újrahasznosítható műanyagból készültek, a francia kormány tervei szerint a jövőben 10 százalékkal drágábbak lesznek. A francia Környezetvédelmi Minisztérium egyik tisztségviselője egy interjúban bejelentette: az ilyen termékekkel szemben büntetés-rendszert vezetnek be.  A kezdeményezés része annak az intézkedés-sorozatnak, amely célja, hogy 2025-re az országban felhasznált összes műanyagot újra hasznosítsák. Csökkenteni kívánják azt a hatalmas műanyag-tömeget, amely végül az óceánokban köt ki. Brune Poirson, az ökológiai átalakulásért felelős államtitkár arról beszélt a Journal de Dimanche lap munkatársának, hogy a kormány a következő lépéseket tervezi: 

  • a 2019-es évtől az újra nem hasznosítható műanyag csomagolású termékek ára 10 százalékkal emelkedik.
  • a műanyag palackok forgalmára betétdíjas rendszert vezetnek be
  • emelik a földbe ásott szemét adóját, az újra-hasznosítási tevékenység adója viszont csökken
  • a felesleges és helyettesíthető műanyag-termékek, mint a szívószálak, csészék és tányérok forgalmazását 2020-tól megtiltják
  • az újrahasznosítható hulladékgyűjtőket országszerte azonos színűre festik.
"Nem elégséges hadat üzenni a műanyagnak. Át kell alakítanunk a francia gazdaságot” mondta az államtitkár. „Ha választási lehetőség van két palack között, és az egyik újrahasznosított műanyagból készült, a másik pedig egyéb anyagból, az előző lesz az olcsóbb”. Flore Berlingen, a Zero Waste France mozgalom (Nulla hulladék Franciaországban) képviselője azt mondta: „Bízunk abban, hogy a vállalatok együttműködők lesznek és nem a vevők járnak pórul”. Emmanuel Guichard, az Elipso  műanyag-csomagolók szövetségének szóvivője óvatosan üdvözölte a terveket. „A palackok tekintetében a vevőnek van választási lehetősége. Nem szabad azonban megfeledkezni a többi termékről – ma nincs olyan újrahasznosított műanyag, ami megfelelne például a joghurtos doboznak.”