Kanada meg akarja hódítani a marihuána világpiacát

Hírek2018. aug. 17.Növekedés.hu

Közel 30 országban használják a marihuánát orvosi célra és a szám egyre növekszik, folyamatosan javul a szer megítélése. A legális piac nyitott és Kanada úgy döntött, ezt most megszerzi. 

A kanadai kormány júniusban elfogadott egy törvényt, amely jogszerűvé teszi a kender alapú kábítószer, a cannabis (marihuána) élvezeti célú felhasználását az országban. A jogszabály októberben lép hatályba. A Constellation Brands, amely sört, bort és szeszes italokat gyárt és forgalmaz az Egyesült Államokban, Kanadában, Mexikóban, Új-Zélandon és Olaszországban, érzékelte, hogy a kormányok álláspontja világszerte is számottevően változik a cannabis és a cannabis-alapú termékek megítélése tekintetében.

A tavalyi év során a Constellation Brands 200 millió dollárt biztosított Kanada legnagyobb kender-termelő vállalkozása, a Canopy Growth részére egy alkohol-mentes, cannabis-alapú ital kifejlesztésére. A közelmúltban bejelentették, hogy a Constellation Brands mintegy 4 milliárd US dollár tőke-emelést hajt végre a Canopy Growth-ban. Az ügylet révén, amely az ágazat eddigi legnagyobb beruházása, a Constellation Brands a Canopy Growth 38 százalékos tulajdonosává vált. „Az elmúlt év során sikerült alaposabban megismernünk a cannabis-piacot, azt az óriási növekedési lehetőséget, amelyet kínál és a Canopy Growth piacvezető képességét” mondta Rob Sands, a Constellation Brands vezérigazgatója.

A két vállalat közölte, hogy a befektetés lehetővé teszi a Canopy Growth üzleti tevékenységének „közel 30 olyan országra történő kiterjesztését, ahol a cannabis egészségügyi célú felhasználásának programjain dolgoznak”. A Canopy Growth, amely a világ legnagyobb jogszerű cannabis-termelője, egyéb termékek mellett cannabis alapú olajokat és lágy zseléket is gyárt. A Constellation Brands újabb tőke-injekciójának köszönhetően termékkörének kibővítését tervezi: étkezési célú szeleteket, inhalálásra alkalmas és felgöngyölített készítményeket fejleszt ki.

Olyan cannabinoid alapú gyógyszereket is előállít, amelyek biztonságosabb megoldást kínálnak az általánosan használt fájdalomcsillapításra, feszültség oldásra, alvatlanság ellen és pikkelysömör kezelésére. „Ez a megállapodás az ágazat bemelegítési időszakának végét jelenti … teljes sebességre kapcsolunk” mondta a Canopy vezérigazgatója, Bruce Linton. A megállapodás hírére a Canopy Torontóban jegyzett részvényeinek árfolyama 30 százalékkal emelkedtek, míg a Constellation értékpapírjai a Wall Streeten 6 százalékot estek. Az ügyletet még a tőkepiaci hatóságnak jóvá kell hagynia. Az eljárás várhatóan legalább október végéig elhúzódik.