Bejött Putyin húzása: az invázió kezdete óta Moszkva megduplázta az energiabevételét

Hírek2022. ápr. 29.B.L.

Az ukrajnai invázió kezdete ótá megduplázódott Oroszország fosszilis tüzelőanyagból származó bevétele az EU-ból. Az ország 2 hónap alatt mintegy 62 milliárd eurót kap olaj-, gáz- és szénexportból, Németország a legnagyobb importőr.

Oroszország az ukrajnai háború két hónapja alatt csaknem megduplázta az EU-nak eladott fosszilis tüzelőanyagokból származó bevételeit, és a mennyiségek csökkenése ellenére is profitált a növekvő árakból - írja a Guardian a Centre for Research on Energy and Clean Air adatai alapján.

Oroszország az invázió kezdete óta eltelt két hónapban mintegy 62 milliárd eurót kapott az olaj-, gáz- és szénexportból.

Az EU importja az elmúlt két hónapban 44 milliárd eurót tett ki, szemben a tavalyi év egészének mintegy 140 milliárd eurójával, azaz havonta nagyjából 12 milliárd euróval.

Oroszország továbbra is hasznot húz az európai energiaellátás feletti befolyásából, miközben a nyugati kormányok igyekeztek megakadályozni, hogy Vlagyimir Putyin gazdasági fegyverként használja az olajat és a gázt - írja a lap.

Bár a háború és a szankciók miatt csökkent az oroszországi export, de a szankciók növelték az árakat, amelyek a világjárványból kilábaló világgazdaságok szűkös kínálata miatt amúgy is magasak voltak.

A magasabb energiaárak még azt is lehetővé teszik, hogy Moszkva jelentős, akár 20-30 százalékos kedvezménnyel adjon el olajat Indiának és Kínának.

Németország volt a legnagyobb importőr az elmúlt két hónapban, annak ellenére, hogy a német kormány többször is kijelentette, hogy az orosz olajtól való függőség megszüntetése fő célja.

Az ország mintegy 9 milliárd eurót fizetett az importért ebben az időszakban.