Csak egy régiós ország válhat le az orosz energiáról

Hírek2022. ápr. 20.Sz.A.

A régióban egyedül Lengyelország teheti meg, hogy viszonylag gyorsan leváljon az orosz energiáról, a többi keletközép-európai ország esetében ez 5-10 évet is igénybe vehet, és csak hibrid, drágább megoldásokkal elképzelhető - hangzott el a Menedzserek Országos Szövetségének mai konferenciáján.

A magas energiaárak nem a háború miatt jöttek létre, már eleve magasak voltak az orosz invázió kezdetekor.

A 2010-es évek olcsóbb energiájának korát magunk mögött kell hagyni,

és szembe kell nézni azzal, hogy ezt a kedvező időszakot nem használtuk fel arra, hogy a megújuló energiaforrásokat kiépítsük elegendő beruházással - hangzott el a Menedzserek Országos Szövetségének mai konferenciáján. 

Az elektromos áram szerepe felértékelődik, ahogy a klímasemlegességi célokat szeretnénk elérni, de tisztában kell lenni azzal, hogy

jelenleg az európai energiafelhasználásnak csupán az egytizedét adják a megújuló energiaforrások,

a 2050-es klímacélokig tehát még nagyon sok a teendő - foglalta össze Jamniczky Zsolt, az E.ON Hungária Csoport vezérgigazgató-helyettese.

A magas energiaárakra csak rátett egy lapáttal az orosz-ukrán háború, amely az ellátás biztonságot vetette fel. A bajban pozitívum lehet, hogy a jövőben üzleti alapon lehet csak zöldíteni, vagyis mankók nélkül - mondta. Rossz példának nevezte a német energiapolitikát, amely a fukusimai baleset után leállította az atomerőműveket, és nem gondoskodott elegendő cseppfolyósított gáz fogadóállomás építéséről. 

Hangsúlyozta, hogy

a zöld átmenet a korábban vártnál lassabban zajlik majd, mert egyik napról a másikra nem lehet leválni az orosz energiáról.

A kiváltás több forrásból adódhat majd össze, egyik eleme az LNG, de ehhez még ki kell építeni fogadóállomásokat. Az Európába érkező LNG mennyisége kevés, az ára pedig drágább is. Emellett kevés a szállításra alkalmas hajó, és a piaci árak is ingadoznak,

a hajó oda megy, ahol többet fizetnek a cseppfolyósított gázért.

A régióban egyedül Lengyelország teheti meg, hogy kiváltsa az orosz energiát,

a többi ország nincs ebben a helyzetben - fogalmazott Becz Zsófia, a Boston Consulting Group ügyvezető igazgató partnere. Az orosz energia kiváltása több forrásból jöhet össze, és az átmeneti időszakban senki nem fogja leállítani a szénerőműveket, ami a klímacéloknak nyilván nem kedvez.

(A lengyel vezetés még március 30-án jelentette be, hogy felmondják az orosz szénimportot, és a földgázimportot is megszüntetik az év végéig, melyet Norvégiából importált gázzal váltanak ki, illetve a balti-tengeri Swinoujsciében működő, katari és amerikai cseppfolyós gázt fogadó kikötőt pedig kibővítik.)

Az energiatakarékosságról szólva Beck Zsófia kifejtette, hogy

amíg nincs rákényszerítve a fogyasztó, addig nem lesz takarékosabb az energiával, és az energiahatékonyságra sem lesz ösztönözve.

Az átállással kapcsolatban nagy értékű beruházások zajlanak most is, ezek átfutása azonban legalább 3-5 év - tette hozzá Biczók András, a MAVIR Zrt. elnök-vezérigazgatója.

A megújuló energiákkal kapcsolatban nagyon fontosnak nevezte az időfaktort, mert óriási az időjárás-függés ennél az energiaforrásnál.

Összességében egy több elemből álló, diverzifikált energiaforrásra lesz szükség a jövőben, az energiatudatosság pedig mindenképp emelkedni fog

- tette hozzá.

- Rövid távon itt a régióban nincs megoldás az orosz energia leváltására, de az oroszoknak sem érdekük, hogy leállítsák a gázszállításokat,

ez technológiailag nem könnyen megoldható, és nem lehet a későbbiekben egyszerűen ismét újraindítani a gázvezetékek forgalmát, mert "ez nem egy on/off gomb", tárolási és eladási nehézségeket is okozna az orosz félnek - hangsúlyozta Jamniczky Zsolt.