Belassult a kínai növekedés

Hírek2021. nov. 7.MTI

Mérséklődött a kínai export növekedése októberben, jóllehet a bővülés mértéke felülmúlta a várakozásokat, miközben a kínai ipari szektorra jelentős nyomást gyakoroltak az elmúlt időszakban a felszökött nyersanyagárak, az energiaellátási korlátozások, valamint a szállítási láncban kialakult fennakadások.

A kínai vámszolgálat vasárnap közzétett adatai szerint a kivitel dollárban számolt értéke 27,1 százalékkal nőtt októberben éves összevetésben. Elemzők a bővülés ütemének jelentősebb mérséklődésére számítottak, 24,5 százalékos növekedést előre jelezve a szeptemberben regisztrált 28,1 százalékos emelkedést követően.

A behozatal dollárban számolt értéke 20,6 százalékkal nőtt októberben éves bázison. A bővülés üteme ezzel jelentősen elmaradt az elemzők által valószínűsített 25,0 százalékostól, ám javult a szeptemberi, 17,6 százalékos növekedéshez képest. A kínai külkereskedelmi mérleg 84,54 milliárd dolláros többlettel zárt októberben. Elemzők 65,55 dolláros szufficitet jósoltak a szeptemberi, 66,76 milliárd dolláros többlet után.

Az év első tíz hónapját tekintve a kínai export 32,3 százalékkal, az import pedig 31,4 százalékkal nőtt a múlt év azonos időszakához képest.

A január-októberi időszak külkereskedelmi mérlege 510,63 milliárd dolláros szufficitet mutatott. A dollárban denominált adatok azért fontosak, mert az elemzők és befektetők túlnyomó többsége is ezekre alapozza előrejelzéseit és elemzéseit. Jüanban számolva az export értéke 20,3 százalékkal, az importé pedig 14,5 százalékkal emelkedett októberben éves összevetésben.

Kína ezzel a múlt hónapban 545,95 milliárd jüan kereskedelmi többletet halmozott fel. Január-októberben a jüanban denominált adatok alapján a kínai kivitel 22,5 százalékkal, a behozatal pedig 21,8 százalékkal bővült a múlt év azonos időszakához képest.

Az év első tíz hónapjában a külkereskedelmi mérleg 3305,63 milliárd jüanos többlettel zárt.

A dollárban denominált értékek alapján Kína az Európai Unióba irányuló exportja 33,4 százalékkal, az onnan származó importja pedig 24,7 százalékkal nőtt az év első tíz hónapjában a múlt év azonos időszakához képest. Január-októberben Kína és az EU teljes külkereskedelmi forgalmának értéke ezzel elérte a 670,37 milliárd dollárt. Az Európai Unió ezzel Kína második legnagyobb külkereskedelmi partnere volt az év első tíz hónapjában a Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetsége (ASEAN) után, maga mögé szorítva az Egyesült Államokat.