Korlátozni akarják a netes gyógyszerrendelést, pedig egyre nagyobb rá az igény

Életmód2021. nov. 7.H. É.

Egyre többen vásárolnak online recept nélkül is beszerezhető orvosságokat, a webpatikákhoz havonta átlagosan 150 ezer megrendelés érkezik, az internetes gyógyszerforgalom volumenét éves szinten 4,5-5 milliárd forintra becsülik. Ezt a tendenciát akaszthatja meg egy, a parlament előtt lévő jogszabály-tervezet, ami megtiltaná a gyógyszerek csomagküldését.

Komoly ütést mérhet a webpatikát is működtető gyógyszertárakra, ha az országgyűlés elfogadja azt a törvénymódosítást, amely kiveszi az online gyógyszerrendelés lehetőségei közül a csomagküldést. A vonatkozó jogszabály-tervezet indoklása szerint a változtatást a Magyar Gyógyszerészi Kamara kezdeményezte a gyógyszer- és a betegbiztonságra hivatkozva.

Érvelésük szerint a gyógyszer speciális áru, amelynek a szállítására, tárolására komoly előírások vonatkoznak, amelynek a betartatása nem várható el egy általános csomagküldő szolgálattól. Aggályosnak tartják azt is, hogy azok, akik csomagküldőn keresztül kapják meg a rendelt gyógyszereket, nem jutnak, juthatnak szakszerű tájékoztatáshoz az adagolásról vagy például arról, milyen más készítményekkel nem lehet az adott gyógyszereket együtt szedni.

A gyógyszerészi kamara ezért kizárólag a gyógyszereknek azt a fajta házhozszállítását támogatja, amelyet gyógyszerészek, illetve asszisztensek végeznek, mert így a tájékoztatás feltételei is adottak.

Gyógyszert virtuális térben legálisan jelenleg csak fizikai formában is létező gyógyszertárak árusíthatnak, azok is csak olyan készítményeket, amelyek nem receptkötelesek. A Hálózatban Működő Gyógyszertárak Szövetsége (HGYSZ) szerint ma már minden ötödik patika, vagyis közel 500 gyógyszertár kínálja termékeit a neten.

Ágazati becslések alapján az online nem vényköteles gyógyszerforgalom volumene éves szinten elérheti a 4,5-5 milliárdot. Egy átlagos hónapban közel 150 ezer online megrendelés érkezik a gyógyszertárakhoz, sőt,

a koronavírus-járvány csúcsán havi 300 ezer rendelést regisztráltak a gyógyszertárak. A megrendeléseket döntő részben csomagküldés útján jutnak el a betegekhez.

A webpatikákban tehát igen jelentős forgalom zajlik, a HGYSZ ezért is gondolja úgy, hogy a lakosságot és a gyógyszertárakat egyaránt hátrányosan érinti, ha nem lehet majd csomagként feladni a gyógyszereket.  Ők úgy látják, hogy éppen az ilyen korlátozás veszélyezteti majd a betegbiztonságot, hiszen a neten nagyon sok helyen be lehet ma már szerezni gyógyszereket, illegális forrásból is.

A gyógyszerek csomagküldésének betiltásával pedig olyan piaci rés keletkezik, ami lehetőséget ad a külföldi online gyógyszertáraknak és a nemzetközi technológiai vállalatoknak, hogy belépjenek a hazai gyógyszerkiskereskedelmi piacra.

Az internetes gyógyszerforgalmazásra, a házhozszállításra és a csomagküldésre vonatkozó szabályozás 2007-ben jelent meg, és utoljára 2014-ben módosítottak az előírásokon.

A mostani változtatás azonban ahelyett, hogy az időközben kialakult új helyzetre reagálna, egyszerűen szembemegy a hazai és a nemzetközi tendenciákkal egyaránt.