Belgiumban ingyen vonatjegyeket osztanak

Hírek2020. jún. 17.Növekedés.hu

A belga kormány bejelentette, hogy a gazdaságvédelmi csomag részeként, az egyéb intézkedések mellett (ÁFA csökkentés, a szociális támogatások emelése) minden belga állampolgárnak 10 vasúti jegyből álló ingyenes utazási lehetőséget biztosítanak, hogy ilyen módon segítsék a hazai turizmus és gazdaság helyreállítását a válság után.

Belgiumban június 8-tól kezdték meg a korlátozások feloldásának harmadik fázisát. Szinte minden vállalkozás újra működik, beleértve a szállodákat, kávézókat és éttermeket is, bár a távolságtartási szabályokat továbbra is be kell tartani. Annak ellenére kezdtek hozzá viszonylag gyorsan az enyhítésekhez, hogy a 11,5 milliós országban több mint 9600 halálos áldozatot követelt a járvány, ami lakosságszámra vetítve a legmagasabb Európában.

A belföldi vasúti utazásra jogosító 10 ingyen jegyet július 1. és december 1. között lehet felhasználni, és plusz szolgáltatásként ingyenes kerékpár szállítási lehetőséget is biztosítanak mellé. Hasonló csomag egyébként 26 éven felüliek számára normális körülmények között 83 euróért kapható - írja a cnn.com.

A korlátozások feloldása idején az intézkedés célja az állampolgárok közérzetének javítása, ám az állami tulajdonban lévő vasúttársaság nem örül felhőtlenül ennek a rendkívüli promóciónak.

Bár egyetértenek azzal, hogy a tömegközlekedés reklámozása jó dolog, elsősorban azt nehezményezik, hogy nem vonták be őket az előzetes konzultációkba, illetve tartanak attól, hogy az ingyenes utazási lehetőség óriási zsúfoltságot fog eredményezni, mind a vonatokon mind pedig a pályaudvarokon, hiszen 2020 végéig közel 100 millió utazást jelenthet az ország vasúti hálózatában.

A vasúttársaság szóvivője úgy fogalmazott, hogy az ingyenes vonatjegyek nehéz helyzetbe hozzák a társaságot, amely az elmúlt hónapokban azon fáradozott, hogy biztosítsa az utasok és a személyzet számára is a lehető legnagyobb egészségügyi biztonságot. Az utasok biztonságát semmilyen körülmények között nem kívánják veszélyeztetni, de az ingyenes jegyekkel ez szinte lehetetlennek tűnik. Hozzátette, hogy a fenti aggodalmakon kívül a terv logisztikai és pénzügyi vonatkozásai is tisztázásra várnak.