Fellángolt a minimálbérvita Csehországban

Hírek2020. jún. 17.Növekedés.hu

A koronavírus új vitát robbantott ki a Cseh Köztársaságban a minimálbér szintjéről. A szakszervezetek számottevő növelést szeretnének, a munkáltatók és az ellenzék azonban ellentétes véleményt képvisel, írja az english.radio.cz hírportál.

A Cseh Köztársaságban a havi minimálbér jelenleg 14 600 korona (189 800 forint). A Szakszervezetek Konföderációjának vezetője, Josef Středula szerint ezt az összeget 16 000 koronára (208 000 forintra) kell emelni.

A munkásvezető azt állította: ez az emelés fellendítené a fogyasztást és ezzel segítené a gazdaság kilábalását a válságból. Hozzátette: a cseh minimálbér az egyik legalacsonyabb Európában.

Az Ipari Kamara vezetője, Jaroslav Hanák azonban úgy látja, hogy a munkáltatók legfontosabb törekvése jelenleg vállalataik felszínen tartása. Jaroslav Hanák szerint tagjaik likviditási problémákkal küzdenek és hosszabb távon a fizetésképtelenség veszélye fenyegeti őket. A minimálbér ügyében tehát a minimálbér emelését nem támogatják.

Andrej Babiš miniszterelnök kormánya 2021-ben tervezi a minimálbér emelését.

A minimálbért az elmúlt négy év folyamán évente több, mint 1 000 koronával (13 000 forinttal) emelték. Az idei év január elsején e juttatás soha nem látott mértékben, 1 250 koronával (16 250 forinttal) nőtt.

Andrej Babiš nem mondta meg, mekkora lesz a jövő évi emelés, de kijelentette: a jelenlegi trendnek kellene folytatódnia.

A cseh kormány ősszel tűzi napirendre a kérdést. A legfontosabb befolyásoló tényezők a gazdaság állapota és a munkanélküliségi arány lehetnek.

Josef Středula szakszervezeti vezető azt követeli, hogy a következő emelésnek érje el az 1 400 koronát (18 200 forintot). Szerinte csak egy ekkora ugrás erősítheti meg a bizalmat a gazdaság jövőjében.

A cseh kormánykoalíció és a Kommunista Párt, akik a kulcsfontosságú ügyekben kívülről támogatják a kormányt, mellszélességgel kiállnak az emelés mellett, a jobboldali ellenzék pártjai viszont elutasítják. Utóbbiak azzal érvelnek, hogy a minimálbér megemelése azt a munkaerő-csoportot veszélyeztetheti, akik a legnehezebben találnak munkát, illetve a magasabb bérek kifizetése komoly gondot okozhat számos munkáltató számára.

Miloš Zeman köztársasági elnök áprilisban úgy nyilatkozott, hogy mindenkinek szorosabba kell húznia a derékszíját. Azt mondta: nagyon valószínű, hogy a minimálbért befagyasztják, amit a maga részéről ésszerűnek tart.

A minimálbért a kormány önállóan határozza meg és az emeléseket a Parlamentnek nem kell jóváhagynia.