Beszámoló az MKT elmúlt három évéről

Hírek2020. máj. 5.Növekedés.hu

Ismét eltelt három év, ismét lezárul egy elnökségi ciklus a Magyar Közgazdasági Társaság életében.

Május közepén tisztújítás tart egyesületük: új elnökséget és új felügyelőbizottságot választanak a megyei szervezeteik és a szakosztályaik küldöttei. Az alábbiakban az elnökség nevében Pleschinger Gyula elnök úr és Hegedüs Éva főtitkár asszony ad számot a tagoknak az elmúlt három évben elvégzett szakmai munkáról.

A „megőrizve megújulni” gondolat jegyében kezdte meg munkáját a Magyar Közgazdasági Társaság 2017. május 25-én megválasztott, új elnöksége.

Az új elnökség legfőbb célkitűzései között – az MKT hagyományainak és korábbi, sikeres rendezvényeinek megőrzése, továbbvitele mellett – elsősorban a nemzetközi kapcsolatok erősítése, valamint a fiatalokkal való kapcsolattartás erősítése szerepelt.

Az MKT a mögöttük lévő elnökségi ciklusban három, szakmailag és a résztvevők számában egyaránt rendkívül sikeres közgazdász-vándorgyűlést (Eger, Debrecen és Nyíregyháza) tudhat maga mögött. A vándorgyűlések főbb üzeneteit, javaslatait tartalmazó záródokumentumot az MKT évről évre elküldte a monetáris és fiskális politika, a hazai gazdaságirányítás legfőbb döntéshozóinak. Emellett évről évre vitte tovább hagyományos nagyrendezvényeit: a Fiatal Közgazdászok Országos Találkozóját (FIKOT), a Kárpát-medencei Fiatal Közgazdászok Találkozóját (KÁMFOR), valamint a Költségvetési Tanáccsal közös, éves szakmai konferenciákat.

Emellett új kezdeményezésekkel is bővült az MKT programkínálata: kerekasztal-beszélgetéseket szervezett a társaság az MNB 330 pontjához kapcsolódóan, és a reálgazdasággal az aktívabb kapcsolattartás erősítése jegyében rendszeressé váltak a szakmai vállalatlátogatásaink is.

Az MKT szakosztályai és megyei szervezetei továbbra is évente mintegy 80–100 szakmai rendezvénnyel várják a tagjainkat és az érdeklődőket. 

Új szintre léptek az MKT nemzetközi kapcsolatai is ebben a hároméves ciklusban.

A társaság 2017 nyarán önálló szekcióval vett részt a Mexikóban megrendezett, XVIII. Közgazdász Világkongresszuson, és több szakmai konferenciát, fórumot szervezett az Európai Gazdasági és Szociális Bizottsággal közösen, többek között az európai integráció jövőjéről és az európai szemeszterről.

A visegrádi országok közgazdasági társaságaival 2018 tavaszán megkötött együttműködési megállapodás már három komoly nemzetközi konferenciát eredményezett: Budapesten a közgazdaságtan reformjáról szervezett rangos nemzetközi konferenciát, valamint egy V4+Románia befektetői fórumot az MKT, Brnóban pedig – a Cseh és a Szlovák Közgazdasági Társasággal közösen – egy, a tervgazdaságból a piacgazdaságba való átmenet 30. évfordulójára emlékező konferencia szervezésében közreműködött. Ez utóbbi konferencián ráadásul számos MKT-tag előadó is megoszthatta gondolatait a hallgatósággal. Az MKT 2019-ben első alkalommal csatlakozott az ugyancsak V4-es Közgazdasági Olimpia kezdeményezéshez, melynek prágai döntőjén szépen helytállt a magyar diákokból álló csapat.

A teljes cikket a Magyar Közgazdasági Társaság oldalán, ITT olvashatja.