Betilthatják az Euro 3 és 4 minősítésű autók regisztrálását Romániában

Hírek2020. feb. 5.Növekedés.hu

Az Energia és Klímaváltozás Román Nemzeti Terve (PNIESC) lehetőséget teremt arra, hogy megtiltsák az Euro 5 minősítést el nem érő járművek regisztrálását Romániában - számol be a romania-insider.com hírportál. Az intézkedés révén az ország azokat az energia-hatékonysági és környezetvédelmi célokat akarja megvalósítani, amelyekre kötelezettséget vállalt. A terv a tilalom bevezetésének határidejét nem tartalmazza.

A dokumentumot, amelyet már kiegészítettek az Európai Bizottság észrevételeivel, a gazdasági szaktárca társadalmi vitára bocsátotta.

Az Európai Bizottság azt javasolta, hogy a megújuló forrásokból származó energia részaránya a tervezetben szereplő 27,9 százalék helyett 2030-ra érje el az összes fogyasztás legalább 34 százalékát.

A PNIESC intézkedései között szerepel a szigorú környezetvédelmi adók bevezetése is, amelyek korlátozzák a használt autók beszerzését.

A tömegközlekedési járművek és az elektromos autók számára külön forgalmi sávokat jelölnek ki. Korszerű járművekkel újítják meg a nagyvárosi közösségi járműparkot, bátorítják a bioüzemanyagok használatát, és ösztönzik az gyaloglás, a kerékpározás, a megosztott mobilitás szerepének erősítését.

A terv tartalmazza a személygépkocsi park megújítását szolgáló Rabla programot is, amely a régi autó leállítása fejében vissza nem térítendő támogatást nyújt új, kevésbé szennyező jármű megvásárlására.

E program keretében 45 000 lej (körülbelül 3,1 millió forint) értékű vásárlási utalványt adnak új, elektromos, illetve 20 000 lej (mintegy 1,4 millió forint) értékű utalványt új, hibrid autó beszerzésére.