Betiltják az egyszer használatos műanyagok alkalmazását Szlovákiában

Hírek2019. ápr. 10.Növekedés.hu

A tilalom 2021 januárjától lép életbe.

Egyértelmű tilalmat vezetnek be az egyszer használatos műanyag termékekre 2021.január 1.-én Szlovákiában, jelentette be egy sajtókonferencián Solymos László környezetvédelmi miniszter.

A newsnow.tasr.sk hírportál szerint a tilalom kilenc típusú, egyszer használatos műanyag termékre vonatkozik majd: tányérok, evőeszközök, ital-keverők, szívószálak, léggömbtartók, étel- és italdobozok, csészék és fültisztítók.

Meg vagyok győződve arról, hogy Szlovákiának a hulladékok elleni harcban végül fel kell zárkóznia a többi európai országhoz. Ez kétszeresen is igaz a műanyagokra

szögezte le Solymos László, és hozzátette: a szlovák piacra körülbelül évi 14 ezer tonna nem-csomagoló jellegű műanyag érkezik. Ezek zöme evőeszköz és szívószál. Megítélése szerint az ilyen termékeket kevésbé környezetszennyező termékekkel kell felváltani. 

A miniszter szólt arról is, hogy munkatársai az utolsó előkészületeket végzik a PET-palackok betétdíjainak bevezetését célzó jogszabályokon, amelyeket a szükséges uniós egyeztetést követően a kormány elé terjesztenek. Minisztériuma úgy becsüli, hogy egy PET palack betétdíja 36 Ft-nak megfelelő összeg körül alakulhat.