Az élelmiszereken és a benzinen is múlt a magasabb infláció

Elemzések2019. ápr 10.Harsányi Péter

Márciusban tovább emelkedett az infláció. Mutatjuk, hogy minek köszönhető a magasabb fogyasztói árindex, és ez milyen hatással lehet a hazai monetáris politikára.

Márciusban a fogyasztói árak átlagosan 3,7 százalékkal voltak magasabbak az egy évvel korábbi értéknél a KSH legfrissebb adatai alapján. A maginfláció 3,8, míg a jegybank által leginkább figyelt indirekt adóktól szűrt maginfláció 3,5 százalékon alakult.

A maginfláció emelkedését főként az iparcikkek gyorsuló árdinamikája és a dohánytermékek jövedékiadó-emelése okozta. Az infláció megugrásához emellett az üzemanyagok és az élelmiszerek drágulása, valamint a bázishatások is jelentősen hozzájárultak. 

Az infláció összetevőinek alakulása:

Forrás: KSH

Az emelkedő inflációs mutatók nagyságrendileg megfelelnek az MNB legutóbbi előrejelzésének, amely szerint az év első felében a robosztus lakossági fogyasztás, és a dinamikusan emelkedő bérek miatt átmenetileg a 3 százalékos jegybanki középtávú cél felé emelkedhet az infláció. Mindazonáltal az év második felétől a gyengülő külső konjunktúra és az ezáltal alacsonyabb importált inflációs hatás, illetve a visszafogottabb hazai és régiós inflációs várakozások fokozatosan elkezdik fékezni a fogyasztói árindexet.

Hogyan alakultak eddig az inflációs mutatók?

Az idei első negyedévben tudott 2012 óta először a 3 százalékos középtávú jegybanki cél környezetébe emelkedni az indirekt adóktól szűrt maginflációs mutató, azaz az MNB elérte az inflációs célját.

Az inflációs mutató a korábban említett okok miatt 3,7 százalékkal emelkedett márciusban, azonban elmaradt a tavaly októberi 3,8 százalékos csúcstól. Tavaly októberben egyébként a magasabb üzemanyagárak és a bázishatások miatt volt nagyobb mértékű a drágulás.

Forrás: MNB

A fontosabb inflációs alapfolyamatokat megragadó keresletérzékeny inflációs mutató azonban már valamivel visszafogottabb inflációról tanúskodik.

Forrás: MNB 

A lakossági inflációs várakozások továbbra is mérsékeltek, amely az alábbi ábrán is látható.

Mekkora lehet a hazai infláció?

A Magyar Nemzeti Bank aktuális inflációs becslése a következő három évre vonatkozóan:


Összehasonlításképpen mutatjuk, hogy mekkora inflációt vár az Európai Központi Bank az euróövezetben az elkövetkezendő években.

EKB, márciusi prognózisok

2019

2020

2021

Infláció (%)

1,2

1,5

1,6


Az eurózónában tapasztalható alacsonyabb inflációs környezet többek között a lassabb gazdasági növekedésre, a bérek lomhább emelkedésére, és a periférikus országok gyengébb makrogazdasági és egyensúlyi pályájára vezethető vissza.

Az infláció az eurózónában a teljes előrejelzési horizonton az EKB 2 százalékos inflációs célja alatt alakul, amely tartósan fékezheti a hazai árnövekedés ütemét.

Összességében elmondható, hogy a hazai inflációs pálya nagyságrendileg az MNB várakozásainak megfelelően alakul, aminek következtében egyelőre szerintünk nincs szükség a monetáris kondíciók nagyobb mértékű módosítására.

SIKERSZTORIK
A Google és a Facebook coach-a szerint ez kell a sikerhez
Melody Wilding viselkedés-kutató szerint azok a vezetők, akik folyamatos nyomás alatt állnak, olyan készségeket gyakorolnak, amely segítségével a legtöbbet tudják kihozni magukból és másokból.
Siker2019. ápr 14.
Tudta, hogy az isteni Michelangelo zseniális üzletember is volt?
Levélváltásaiban jellemzően nem művészetről, sokkal inkább olcsón megszerezhető birtokokról, szerencsés adásvételekről folyt a szó.
Siker2019. ápr 6.
Erről mondott le Bill Gates és Warren Buffett a siker érdekében
Amikor valakinek a sikerére gondolunk, gyakran megfeledkezünk arról, hogy annak eléréséhez mennyi erőfeszítés szükséges.
Hírek2019. feb 1.
A briteket kiléptető Michel Barnier Európa legveszélyesebb embere
A francia néppárti politikusnak nemcsak Theresa Mayt sikerült kiütnie a ringből, de eddig azt is elérte, hogy az Unió végig egységes maradjon mögötte.
Elemzések2019. ápr 12.
Jeff Bezos volt felesége lesz a harmadik leggazdagabb nő
A válás után közel 36 milliárd dollár illeti majd meg MacKenzie Bezost, az Amazon-alapító feleségét.
Hírek2019. ápr 7.
A világ 10 legjobb üzleti egyeteme – Európa beelőzte a nagy amerikai fellegvárakat
Rögtön az első helyen egy európai intézmény, amely beelőzte a nagy amerikai fellegvárakat: a Harvardot, az MIT-t és a Standfordot. Ne Oxfordra gondoljunk!
Hírek2019. ápr 14.
Weiss Manfréd: a XX. század leginnovatívabb magyar vállalkozója
A csepeli mágnás báró úgy pörgette fel a magyar gazdaságot, ahogy arra azóta sem volt példa.
Elemzések2019. márc 24.