Velence újra víz alatt, először vethetik be a mobilgátat

Hírek2019. dec. 25.Sz.A.

Velencében újra válsághelyzet alakult ki a magas vízállás miatt, a hét elején ezért a 16 éve épülő mobil zsiliprendszer bevetéséről döntöttek.

Velencében ismét nagyon magas a vízállás, 140-144 cm, ami ugyan elmarad a november közepén mért ötvenéves rekordtól, de így is hatalmas károkat okoz. A válsághelyzet miatt a hét elején élesíteni szeretnék a MOSE, vagyis Mózes nevű mobil zsiliprendszert, (a MOdulo Sperimentale Elettromeccanico rövidítése). A 16 éve épülő gátrendszer egyik elemének bevetését hétfőre tervezték, de az utolsó pillanatban lefújta a tartmományi közberuházásainak vezetője, Cinzia Zincone.

A Treporti lagúna-bejáratnál épített egyik mobilgátnál már minden készen állt az élesítésre, a helyszínre érkezett a gát tervezője, Alberto Scotti mérnök is, amikor megérkezett a leállításról szóló üzenet.

A mobil zsiliprendszert azonban bármelyik nap működésbe hozhatják annak ellenére, hogy a rendszer még nincs teljesen kész. Olasz lapértesülések szerint ennek kockázatát nem akarták tartományi szinten vállalni, mert a kompresszorok esetleges rossz működése miatt csak fokozták volna a károkat.

Az olasz sajtóban egyébkénnt óriási viták zajlanak a Mose (Mózes) mobil zsilip-rendszer  (a MOdulo Sperimentale Elettromeccanico rövidítése) kiépítésének késéséről és ennek okairól.

A zsilip-rendszert 2003-ban kezdték el építeni, de csak 2021-ben lesz kész. Ennek oka a korrupció, a kivitelezést övező sorozatos botrányok, és az egymást váltó balközép, illetve jobbközép kormányok hanyagsága.

Ha a zsiliprendszer működőképes lenne, valószínűleg elkerülhette volna a város a novemberi árvíz katasztrófát. A 2013-ban már nagyrészt kész mobilgát ugyanis három méter magasságú hullámoktól is megvédi a várost.

Az összesen 78 zsilipet a Lido, a Malamocco és a Chioggia lagúnabejáratok elé tervezték.

A zsiliprendszer működésének tesztelését itt nézheti meg.