Megmenthette volna Velencét a Mózes mobilgát, de csigalassúsággal építik

Hírek2019. nov. 16.MTI, Növekedés.hu

Túl sokáig tart és túl sokba kerül a velencei Mose (Mózes) nevű mobil zsilip-rendszer kiépítése, amely megállíthatta volna a jelenlegi árvizet. A rendszert 2003-ban kezdték el építeni, de csak 2021-ben készül el.

Továbbra is a legmagasabb fokozatú riasztás van érvényben Velencében, ahol az utcákon pallókon vagy hosszú szárú gumicsizmában lehetett közlekedni. A pallók 120 centiméteres vízmagasságig nyújtanak segítséget, e fölött megemeli őket az ár.

Eközben az olasz sajtóban óriási viták zajlanak a Mose (Mózes) mobil zsilip-rendszer  (a MOdulo Sperimentale Elettromeccanico rövidítése) kiépítésének késéséről és ennek okairól.

A zsilip-rendszert 2003-ban kezdték el építeni, de csak 2021-ben lesz kész. Ennek oka a korrupció, a kivitelezést övező sorozatos botrányok, és az egymást váltó balközép, illetve jobbközép kormányok hanyagsága.

Ha a zsiliprendszer most működőképes lenne, valószínűleg elkerülhette volna a város a jelenlegi katasztrófát. A 2013-ban már nagyrészt kész mobilgát ugyanis három méter magasságú hullámoktól is megvédi a várost. Az összesen 78 zsilipet a Lido, a Malamocco és a Chioggia lagúnabejáratok elé tervezték. A zsiliprendszer működésének tesztelését itt nézheti meg.

MOSE velencei mobilgát                           Magasabb tengervízszint esetén a zsilip felemelkedik, védve a lagúna-rendszert a hullámoktól

Az olasz sajtónak nyilatkozó Sergio Costa környezetvédelmi miniszter ugyanakkor azt mondta, hogy a talán 2021 tavaszára működőképessé váló Mose-mobil zsiliprendszer önmagában nem lesz elegendő a város megvédésére.

A Szent Márk teret újra megnyitották, és újraindult a vízibuszforgalom is, de több megálló továbbra is zárva van. Az óvodák, iskolák, bankok, posták, más hivatalok szerdától zárva tartanak, az üzletek többsége szintén nem nyit ki, ezért akadozik az élelmiszer-ellátás. Továbbra sem látogatható a Szent Márk-bazilika, a dózse palota és a velencei múzeumok, paloták nagy része. A Biennálé területe nem szenvedett jelentős kárt.

A legmagasabb fokozatú, vörös színű időjárási riasztás egész Veneto tartományra érvényes a viharos esőzések miatt. A készültséget vasárnapra is meghosszabbították: hajnali három óra körül várják az első tetőzést, majd vasárnap dél körülre 160 centiméteres árvizet jeleznek Velencében, ami azt jelenti, hogy a Szent Márk téren - amely a lagúnák egyik legalacsonyabb pontja - ismét térd fölé fog érni a víz. Ilyen magas vízállásnál ismét lezárják a teret, és leállítják a hajóforgalmat, mivel a vaporettók nem férnek át a hidak alatt.
Luigi Brugnaro velencei polgármester egymilliárd euróra becsülte az eddigi károkat. Nemzetközi pénzgyűjtés indult a város megsegítésére. Szolidaritási lánc működik a velenceiek között is, akik megosztják egymással élelmiszer-tartalékaikat, szivattyúikat, és segítenek a város tisztításában is.

MOSE velencei mobilgát             A Mose zsiliprendszer három ponton védené Velencét

A velenceik szerint az is problémát jelent, hogy a várost tartó cölöpök a hosszú nyári szárazságban megrepedeztek, most pedig a megemelkedett vízben szétmállnak.A velenceieket szirénazúgás figyelmezteti az ár érkezésére, valamint a polgármesteri hivataltól és a katasztrófavédelemtől telefonos és internetes értesítéseket kapnak a mindenkori vízszintről és a legfontosabb teendőkről.
Angelo Borrelli a katasztrófavédelem vezetője és Luigi Brugnaro közös sajtótájékoztatóján megerősítették, hogy a polgármestert nevezték ki a katasztrófa sújtotta térségnek nyilvánított város rendkívüli kormánybiztosának.

Első intézkedésként egy évre felfüggesztették a velenceiek esetleges hitelfizetési kötelezettségét.

A vállalatok, az üzletek és a lakosok három hetet kaptak a károk első összegzésére: az intézmények egyenként 20 ezer, a magánszemélyek fejenként 5 ezer eurós gyorssegélyben részesülhetnek. Mintegy hatvan templom került víz alá, épületenként 60 ezer euró kártalanítást kaphatnak. Elhangzott, hogy a venetói katasztrófavédelem 16 ezer önkéntese is részt vesz majd a város tisztításában az ár elvonulása után.