Bevezeti a 13. havi nyugdíjat Szlovákia

Hírek2020. feb. 26.MTI

Jelentős többséggel jóváhagyta a 13. havi nyugdíj bevezetését a szlovák parlament kedden a hét végére kitűzött parlamenti választást megelőző utolsó rendkívüli ülésén.

A 13. havi nyugdíj bevezetését célzó kormányjavaslatot 88 igen szavazattal ellenszavazat nélkül fogadta el a 150 fős pozsonyi törvényhozás.

A népjóléti intézkedésre a két nagyobb kormánypárt, az Irány (Smer-SD) és a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) illetve két ellenzéki párt, az önmagát nemzeti, keresztény és szociális értékek mentén meghatározó, radikális Kotleba - Mi Szlovákiánk Néppárt (Kotleba - Ludová strana Nase Slovensko) és a Boris Kollár vállalkozó vezette jobbközép irányultságú Család vagyunk (Sme rodina) mozgalom képviselői voksoltak igennel, a többi ellenzéki képviselő és a kormánykoalíció részét képező Most-Híd szlovák-magyar vegyes párt képviselői egy kivételével nem vettek részt a voksoláson.

Az új szabályozás szerint Szlovákiában minden nyugdíjas évi egy alkalommal egy a mindenkori átlagnyugdíj összegét kitevő egyszeri juttatásra, egy úgynevezett 13. havi nyugdíjra lesz jogosult.

A minden egyes nyugdíj típusra vonatkozó intézkedés már az idei évtől hatályos, a juttatást - amelynek összege az öregségi nyugdíj esetében az idén 460 euró (mintegy 150 ezer forint) - először idén novemberben kapják majd kézhez az érintettek. Az intézkedés, amelynek kivitelezése mintegy 470 millió euróba kerül az idén, közel 1,4 millió embert érint.