Varga Mihály: elkészült a nyugdíjkötvény

Elemzések2019. dec. 12.Harsányi Péter

Lényegében elkészült a nyugdíjkötvény, mely jövő év közepe felé jelenhet meg a piacon – jelentette be Varga Mihály. A pénzügyminiszter nyilatkozata alapján a GDP arányos államadósság csökkenő pályán halad, aminek hatására jövőre rekord alacsony szintre süllyednek a kamatkiadások, melyek csupán a GDP 1,9 százalékát teszik majd ki. A lakossági állampapírok 11000 milliárd forintra történő növelése, és az államadósság devizaarányának mérséklése változatlanul stratégiai cél.

Varga Mihály pénzügyminiszter a központi költségvetés jövő évi finanszírozásával kapcsolatos sajtótájékoztatón elmondta, hogy idén is folytatódott az GDP arányos államadósság csökkenése. A mutató 2019 végére a GDP 66 százalékára, 2020 végére a GDP 65 százalékára, 2022 végére pedig a GDP 60 százalékára süllyedhet.

A kormánynak változatlanul az az egyik legfontosabb célja, hogy csökkenő pályán maradjon a GDP arányos bruttó államadósság, miután ezáltal fokozatosan növekszik a költségvetési mozgástér, illetve mérséklődnek a kamatkiadások.

Varga szerint szintén stratégiai cél egy egészségesebb adósságszerkezet kialakítása, aminek fényében a jövőben tovább süllyedhet az államadósság devizaaránya, és megerősödhet a belföldi finanszírozás szerepe.

A pénzügyminiszter hozzátette, hogy a fenti kedvező folyamatok hatására 2020-ban minden eddiginél olcsóbban tudja majd a kormány finanszírozni az államadósságot. Mind a rövid, mind a hosszú lejáratú kötvénypiaci hozamok (intézményi piacon) alacsony szinten alakulhatnak, vagy akár tovább is csökkenhetnek. Összehasonlításképpen a nettó kamatkiadások 2009-ben a GDP 4 százalékát is meghaladták, míg jövőre 1,9 százalék körüli lesz ez az érték.

Varga rávilágított továbbá, hogy a lakossági állampapírok állománya a tavaly év végi 5700 milliárd forint körüli szintről 5 éven belül 11000 milliárd forintra emelkedhet.

A Magyar Állampapír Plusz állománya a sikeres értékesítésnek és a nagyfokú érdeklődésnek köszönhetően 3000 milliárd forint közelébe emelkedett, miközben a lakossági állampapírok állománya október végén elérte a 7500 milliárd forintot. Következésképpen a lakosság kezében lévő államadósság aránya 25 százalékra emelkedik – tette hozzá a pénzügyminiszter.

Varga Mihály a növekedés.hu kérdésére kifejtette, hogy a jövő évben több olyan hónap is várható, amikor többletes lesz a pénzforgalmi szemléletű költségvetési egyenleg.

Nyugdíjkötvény

Varga Mihály bejelentette, hogy lényegében elkészült a Nyugdíjkötvény. A nemrég megjelent új termékek miatt ugyanakkor a Nyugdíjkötvény tényleges bevezetése jövő év közepére tolódhat.

Államadósságkezelés idei céljai

Kurali Zoltán, az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) vezérigazgatója kifejtette, hogy teljesültek az idei évre kitűzött tervek: csökkent a központi kormányzat adóssága, nőtt a lakossági állampapír állomány aránya a teljes adósságon belül, valamint 1,6 évről 2,6 évre emelkedett a lakossági állampapírok átlagos hátralévő futamideje. Emellett az idei év végére 20 százalékról 17 százalékra süllyedhet a devizaadósság aránya.

Kurali Zoltán elmondta, hogy idén folyamatosan magas volt kereslet a nagybani piacon: 3,7-szeres fedezettség volt megfigyelhető a kötvényaukciókon. A kibocsátás a terv szerint alacsony hozamok mellett megvalósult. A diszkontkincstárjegyeknél számos esetben volt tapasztalható negatív kamat melletti értékesítés. Ezenfelül az aukciók és csereaukciók keretében növelte az ÁKK a hosszabb futamidejű kötvényállományt.

Kurali szerint az alacsony hiány és EU transzferek következtében a folyamatosan magas KESZ likviditás növelte az aktív államadósság kezelés mozgásterét. A következő évek megújítási kockázatának csökkentése érdekében az ÁKK 698 milliárd forint éven túli forint kötvényt vásárolt vissza, 818 milliárd forint értékű kötvénycserét hajtott végre, illetve 270 milliárd forint összegben vett vissza devizakötvényeket.

2020-ban a nettó finanszírozási igény előreláthatóan a GDP 0,8 százalékát, avagy 367 milliárd forintot tehet ki – tette hozzá Kurali

Lakossági piac

A lakossági piacon az alábbi kiemelt céljai vannak az Államadósság Kezelő Központnak:

  • Lakosság kezében lévő állampapír állomány további növelése (középtávú cél)
  • Pozitív reálkamat fenntartása
  • A lakossági állampapírok futamidejének növelése, új, hosszabb futamidejű állampapír tervezett bevezetése 2020-ban
  • Forgalmazói díjak már bejelentett csökkentése, Általános Szerződéses Feltételek bevezetése a lakossági forgalmazás területén 2020 első negyedévében
  • Lakossági értékesítési főosztály létrehozása az ÁKK-n belül.

Intézményi piac

Az intézményi piacon egy hosszú, 2041-ben lejáró kötvény kibocsátására készül az ÁKK, melynek az első aukciója jövő januárban lesz.

Emellett az ÁKK bevezet egy új, hosszú futamidejű kötvény-indexet, melynek rövidített neve HMAX lesz. A 3 évnél hosszabb futamidejű kötvények árfolyamváltozását követő HMAX index létrehozásával várhatóan növekedhet az index-követő befektetők (pl. nyugdíjalapok, életbiztosítók) által támasztott hosszú futamidejű állampapírok iránti keresletet.

Ezenfelül az új index megjelenésével az Adósságkezelő bővíti a hosszú lejáratú papírokat tartó intézmények értékelési és mérési lehetőségeit. Igény esetén pedig az ÁKK cseraukciókkal rugalmasan segíti az alkalmazkodást.

Deviza piac

Az ÁKK elkötelezett a devizaarány további csökkentése mellett, amely jövőre 15 százalék környezetébe süllyedhet az idei 17 százalékról.

Az Adósságkezelő vizsgálja a lehetőségét a zöldkötvény kibocsátásnak jenben és/vagy jüanban a piaci feltételek és engedélyezések függvényében.