Bezárják a MAN-gyárat Ausztriában - Törökországba és Lengyelországba viszik a gyártást

Hírek2020. szept. 18.Növekedés.hu

A teherjárművek és buszok gyártásáról és forgalmazásáról ismert, német érdekeltségű jármű- és hajtóműgyártó cég, a MAN igazgatósága 2023 végéig be akarja zárni az ausztriai Steyr-ben működő üzemét.

Az információt a gyár munkástanácsának vezetője, Erich Schwarz is megerősítette, aki kijelentette: ez a lépés az ott dolgozó 2300 ember „arcul csapása”. Ismeretei szerint a MAN Csoport egy, a szerződésben szereplő nyereségességi feltételre hivatkozva fel akarja mondani a Steyr-el kötött, 2030-ig szóló elhelyezési és foglalkoztatás-biztonsági megállapodást  - olvasható az oe24.at hírportálon..

A jövő héten a német teherautó és buszgyártó Münchenben tárgyalásokat kezd a munkástanáccsal egy alternatív stratégia lehetőségéről. 

A gyár menedzsmentje szerint a teherautókat és buszokat gyártó üzemet Lengyelországba és Törökországba telepítik át.

Az osztrák üzem bezárása egy nagyszabású megtakarítási program része, amely 9500 munkahelyet kíván megszüntetni. A terv alapján a világszerte közel 50 teherautó szervizt is felszámolják, így további 1300 alkalmazottat küldenek el. 

Erich Schwarz mindenekelőtt „az egyes MAN-létesítmények valós költségeit” szeretné megismerni, mielőtt elindul a müncheni tárgyalásokra.

A Steyr-ben működő üzem rendelésállománya nem változott. A koronavírus-válság ellenére idén is közel húszezer járműre érkezett igény. Lényeges szempont, hogy a közelmúltban 60 millió eurót fektettek egy új festőműhely létesítésébe, ami a legnagyobb ilyen egység Európában.

A kereskedelmi rendeltetésű járművek fejlesztése és gyártása 100 éves hagyományokra tekint vissza Steyr-ben. A gyárat 1914-ben építették fel, a teherautók összeszerelése 1919-ben kezdődött meg. 1999-től kezdődően a üzem gyártotta a könnyű-és közepes méretű MAN-teherautók teljes sorozatát. Ezek a járművek két-vagy három tengelyesek, összkerék-meghajtásúak, 150-340 lóerősek, súlyuk 7,5-26 tonna.

Az osztrák üzemben készülnek a MAN-Csoport egyedi járművei és berendezései, például a sofőrfülkék. Zajlanak kutatási és fejlesztési munkálatok is. A közelmúltban egy kis sorozat elektromos meghajtású teherautót gyártottak.