Bezuhant az ipari termelés, de az autógyártás kitart

Hírek2023. jún. 7.Növekedés.hu

A magas infláció miatt visszaeső kereslet, a gyenge európai konjunktúra és a tavalyi magas bázis az ipar teljesítményén is megmutatkozik: áprilisában az ipari termelés volumene 8,3%-kal elmaradt az egy évvel korábbitól. Az autóiparban azonban még ebben a nehéz időszakban is nőtt a termelés.

Az elemzői várakozásoktól alaposan elmaradt az áprilisi ipari adat. Az ipari termelés munkanaphatástól megtisztítva a termelés 5,8%-kal mérséklődött. A szezonálisan és munkanappal kiigazított adatok alapján az ipari kibocsátás 2023 márciusához mérten 2,5%-kal csökkent.

Az ipari termelés volumenindexe

  • A feldolgozóipari alágak döntő többségében visszaesett a termelés volumene. Csak két alág kibocsátása nőtt: a legnagyobb súlyú járműgyártásé, valamint a villamos berendezés gyártásáé.
  • A termelés az év első négy hónapjában 4,3%-kal kisebb volt, mint 2022 azonos időszakában.
  • A szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás áprilisban az előző hónaphoz viszonyítva 2,5%-kal csökkent.

Bár a háború és szankciók sújtotta gazdasági helyzet átmenetileg visszavetette az ipari teljesítményt és annak egyes szegmenseit, biztató, hogy a magyar gazdaság iparágai között a legnagyobb súllyal szereplő járműgyártás, valamint a villamos berendezések - azon belül az akkumulátorok - gyártása esetében folyamatos növekedés látható - írja Fábián Gergely iparpolitikáért felelős államtitkár a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM) szerdai közleményében.

Fábián szerint minden bizonnyal elérte mélypontját az ipari termelés a 8,3 százalékos visszaeséssel.

Az államtitkár szerint ezek az ország versenyképességét növelő ágazatok az elektromobilitás térnyerésével egyre meghatározóbb ipari területekké válhatnak.