Az ipar és a beruházások húzták le a GDP-t, a szolgáltatások és a mezőgazdaság jól húzott

Hírek2023. jún. 1.Növekedés.hu

Az ipar és az építőipar gyengébb teljesítménye, a lakosság visszafogottabb költései és a beruházások visszaesése miatt csökkent a GDP az első negyedévben - derül ki a KSH friss adataiból.

A bruttó hazai termék volumene az első negyedévben a nyers adatok szerint 0,9%-kal csökkent az előző év azonos időszakához viszonyítva. A szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint a gazdaság teljesítménye az előző év azonos időszakához képest 1,1%-kal, míg az előző negyedévhez mérten 0,3%-kal visszaesett - írja a KSH.

Az ipar és az építőipar húzta le a GDP-t

  • Az ipar teljesítménye 3,2, ezen belül a feldolgozóiparé 1,5%-kal visszaesett az előző év azonos időszakához képest. Az ipari teljesítmény szűküléséhez jelentősen hozzájárult az energiaipar visszaesése.
  • A feldolgozóipari ágazatok közül a legnagyobb mértékben a vegyi anyag és vegyi termék gyártása járult hozzá a csökkenéshez, míg a közúti jármű, illetve a villamos berendezés gyártása fékezte leginkább az ipar visszaesését.
  • Az építőipar hozzáadott értéke 8,6%-kal elmaradt az előző év azonos időszakában mérttől,
  • a mezőgazdaságé viszont 20,2%-kal meghaladta az előző év azonos időszaki alacsony bázist.
  • A szolgáltatások bruttó hozzáadott értéke együttesen 1,1%-kal nőtt. A legerőteljesebb növekedés a humán-egészségügyi, szociális ellátás nemzetgazdasági ágban történt (16,9%).

A bruttó hazai termék 2023. I. negyedévi, 0,9%-os csökkenéséhez az ipar 0,9, az építőipar 0,3, a termékadók egyenlege pedig 1,0 százalékponttal járult hozzá.

A csökkenést 0,5 százalékponttal fékezte a mezőgazdaság, valamint 0,7 százalékponttal a szolgáltatások jó teljesítménye. A szolgáltatásokon belül leginkább a humán-egészségügyi, szociális ellátás (0,8 százalékponttal) és a pénzügyi, biztosítási tevékenység (0,2 százalékponttal) mérsékelték a GDP csökkenését.

Fogyasztás

  • A háztartások tényleges fogyasztása 2,5%-kal csökkent az előző év azonos időszakához képest.
  • A tényleges fogyasztás összetevői között legnagyobb arányt képviselő háztartások fogyasztási kiadása 3,9%-kal visszaesett. 
  • A kormányzattól kapott természetbeni társadalmi juttatások volumene 4,7%-kal emelkedett, míg a közösségi fogyasztásé 4,6%-kal alacsonyabb lett. A háztartásokat segítő nonprofit intézményektől kapott természetbeni társadalmi juttatások volumene 1,2%-kal mérséklődött.
  • A fenti folyamatok eredményeként a végső fogyasztás 2,8%-kal csökkent.

Beruházások

  • A bruttó állóeszköz-felhalmozás az I. negyedévben 6,0 százalékkal visszaesett az előző év azonos időszakához képest. Az építési beruházások volumene csökkent, míg a gép- és berendezésberuházásoké emelkedett. A beruházásokból legnagyobb arányban részesülő nemzetgazdasági ágak közül a feldolgozóiparban és az ingatlanügyletek esetén bővülés figyelhető meg, míg a szállítás, raktározás területén visszaesett a fejlesztések volumene.
  • A bruttó felhalmozás 8,1%-kal esett az előző év azonos időszakához képest.
  • A fogyasztási és a felhalmozási folyamatok révén a belföldi felhasználás az I. negyedévben összességében 4,9%-kal csökkent.