Így látják a krízist a legnagyobb építőipari cégek 

Elemzések2023. jún. 2.Kovács Dániel

Bajban van a magyar építőipar, ezt mutatják a KSH legfrissebb adatai. Megkérdeztük a legnagyobb hazai építőipari cégeket, melyik szegmensekben érezhető leginkább visszaesés, mekkora a veszteségük, és hogyan lehetne kilábalni a válságból?

A KSH statisztikai adatai alapján az előző év azonos időszakához képest az építőipari termelés 9,2 százalékkal csökkent 2023 első három hónapjában. Márciusban az előző év azonos hónapjához képest az épületek építése 13,2 százalékkal csökkent, ami ebben a szegmensben a termelés 21,8 százalékos zsugorodását okozta. 

Piaci rálátásunk alapján az építőanyagkereskedelemi és építőanyag gyártói oldalról a forgalmi visszaesés 30 és 70 százalék között mozog termékcsoportoktól függően, az idei év első 5 hónapjában a bázishoz képest.

A gyártói oldalon azért érzékelhető nagyobb csökkenés, mert a kereslet visszaesése mellett a kereskedők is csökkentették a készleteiket ebben az időszakban - mondja a Növekedés.hu-nak Tibor Dávid. A Masterplast elnöke hozzátette,  ez egy általános piaci jelenség, amely mindenkit érint.

A Masterplastnál bekövetkezett árbevétel csökkenés jelentős, és a hőszigetelőanyagok iránti kereslet is esett, de ez a csökkenés kisebb mértékű, mint például az új épületekhez kapcsolódó szerkezetépítési anyagok piacán.

Itt a legnagyobb a baj

Az építőipari vállalkozások március végi szerződésállományának volumene 27,9 százalékkal kisebb volt az egy évvel korábbinál, míg márciusban a megkötött új szerződések volumene 31,8 százalékkal esett vissza a 2022. márciusi bázishoz képest. 

- Természetesen mi is tapasztaljuk a megrendelésállomány csökkenését, ami eddig az árbevétel csökkenése alatt maradt - mutat rá Tibor Dávid hozzátéve, a kereslet bezuhanása álltalános, a magasépítés minden szegmensét érinti.

A legnagyobb visszaesést a fő szerkezetépítéshez használt anyagoknál falazóanyagok, cserép, falazóvakolatok piacán sejti a cégvezető, de a hőszigetelőanyagok piacán is jelentős a piac szűkülése.

Utóbbinál szerepet játszott az enyhe tél, és az is, hogy az állam még mindig nagy mértékben támogatja a lakossági és kkv-k energiafogyasztását, ami miatt a fogyasztók számára nem érzékelhető az energia valós ára. 

Tibor Dávid - A Masterplast elnöke

- Alapvetően, ha az építőipart felhasználói oldalról területekre bontjuk, akkor azt lehet mondani, hogy az ipari és logisztikai építőipari beruházások jól teljesítenek, a leállítás előtt megkezdett állami-önkormányzati típusú közbeszerzési munkák még futnak, ám újak egyelőre nem indulnak - mondja Masterplast elnöke.

Mindent elvitt az infláció

A lakáspiaci szegmens közben jelentősen visszaesett, ami a jelenlegi trendek mellett azt okozhatja, hogy az idei évben akár a felére csökkenhet és 10 ezer alá eshet az átadott új la kások száma. A jelenlegi kamatkörnyezetben az ingatlanfejlesztések és hitelezések leálltak, a lakáspiac megtorpant és a támogatási program kifutása után a felújításokhoz kapcsolódóan is keletkezett egy űr.

A lakossági építési-felújítási kedvet nagyon erősen visszaveti az infláció, ami a megemelkedett életfenntartási költségek mellett óvatosságra késztette a háztartásokat.

Jellemző egyfajta fogyasztói kivárás is, ami a kamattámogatott hitelek és új épületenergetikai támogatási program iránti várakozással magyarázható. Fontos segítséget jelentene az iparágnak, ha az ÉVOSZ kezdeményezése alapján elindulna egy kisebb, de célzott épületenergetikai támogatási program.

Ezzel mindenki nyerne, mert a program támogatná az ország karbonlábnyomának csökkentését, javítaná a hazai építőipar megrendelésállományának helyzetét és fokozná a lakosság energiamegtakarítását, és értéknövelő beruházási kedvét.

Az alacsony kereslet miatt ugyanakkor jóval élesebb verseny zajlik a piacon. 

A tavalyi évben, az ellátásbiztonság érdekében felhalmozott alapanyagkészletekből legyártott termékek esetén sokszor az önköltségi szint alatt voltunk kénytelenek értékesíteni, főként ebből adódott az utóbbi negyedévekben elszenvedett üzleti veszteségünk

- mondja Tibor Dávid.

 Ez a momentum azoknak kedvez, akik most vágnak bele építkezésbe vagy nagyobb felújításba. Most van anyag, van kivitelező és van egy árcsökkenés is. A mostani és az előttünk álló néhány hónapos időszakban a megrendelők elérhetnek egy kedvezőbb árszintet, ezért nagyon jól időzít az, aki ki tudja használja ezt a lehetőséget. 

A Masterplast elnöke szerint a kivitelezői oldalon is jelentős kapacitás felszabadulás érzékelhető, az elmondások alapján kevesebb a munkájuk és a minőségi szakemberek is könnyebben elérhetők. A korábbi évekhez képest most versenyképesebb árakon elérhetők a jó szakemberek.

A korábbi évekhez képest most versenyképesebb árakon elérhetők a jó szakemberek.

Túl nagy árcsökkentésre ne számítsunk

Arra a kérdésünkre, hogy az építőiparban is elindult egy lefelé tartó spirál, mint az élelmiszerek területén,  Tibor Dávid azt mondja, igen, érezhetően elindult, de az építőanyagok terén szűkebb az árcsökkentés mozgástere, ami a piaci szereplők rendelkezésére áll.

Az árak elérik a mélypontot a mostani és előttünk álló 1-2 hónapos időszakban, ez lehet átlagosan 10 százalékos mértékű, egyes terméktípusoknál 15-20 százalék is.

Ennél nagyobb mértékű árcsökkenésnek azonban nincs realitása, a gyártáshoz kapcsolódó alapanyag, energia és bér költségek behatárolják az árak további csökkentésének lehetőségét. Az idő előrehaladtával ellenkező irányú változás is elindulhat, például az energiaárakban bekövetkezhet egy újabb fordulat, ami a gyártókat ismét áremelésre kényszerítheti.

A mélyépítést még viszi a lendület

- Cégcsoportunk az építőipar mélyépítési ágazatához tartozik, amely esetében a termelési érték jelentős részét a több éven át tartó autóút és autópálya építési projektek teszik ki. Ezen nagy volumenű kivitelezési munkák időbeli kiterjedésünk miatt bizonyos tehetetlenséget hordoznak, vagyis az állami megrendelések kiesése körülbelül 1-1,5 év késéssel érezteti hatását - tudjuk meg a Duna Aszfalttól. A hazai mélyépítés meghatározó szereplője szerint

az új közbeszerzések elmaradása bizonytalan helyzetbe hozza a vállalkozások nagy részét, ezért a termelési ütem visszaesésével párhuzamosan – vagy már előbb – elindulnak a mozgások a cégfelvásárlási piacon, amelynek már láthattuk néhány példáját és biztosak benne, hogy ez a folyamat nem fog megállni. 

- A Duna Csoport stabil működésén dolgozunk évtizedek óta, ennek érdekében igyekszünk minél több országban jelen lenni, így az átmeneti visszaeséseket más ciklusban lévő piacokon kívánjuk kompenzálni. Bízunk benne, hogy az átmeneti szűkös évek után a kormány új, koncesszió keretében megvalósuló gyorsforgalmi út fejlesztési koncepciója 2-3 éven belül többlet források révén ismét megteremti a növekedés feltételeit és egy újabb útépítési boom fogja felpörgetni a magyar mélyépítési piacot - teszik hozzá.